latinica  ћирилица
19/05/2024 |  19:34 ⇒ 20:10 | Аутор: Агенције

Али Хамнеи: Народ Ирана не треба да брине, неће бити потреса у државним пословима

Ирански министар унутрашњих послова Ахмед Вахиди саопштио је да је један од хеликоптера из конвоја у којем је био и предсједник Ебрахим Раиси "имао тешко слетање". У потрагу са хеликоптером предјседника укључена и војска, јављају ирански медији. Информације су забрињавајуће, животи предсједника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности, рекао је ирански званичник за Ројтерс.
Али Хамнеи (Фото: ЕPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Али Хамнеи (Фото: ЕPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Ирански врховни вођа Али Хамнеи изјавио је да народ не треба да брине, ни да буде узнемирен.

- Неће бити потреса у иранским државним пословима - рекао је Хамнеи, преноси Ројтерс.

Изразио је наду да су ирански председник Ебрахим Раиси и његова пратња живи, након што је хеликоптер имао несрећу при принудном слетању.

Алијев: Дубоко смо узнемирени, Азербејџан спреман да пружи сву помоћ

Предсејдник Азербејџана Илхам Алијев, који је раније данас са Ебрахимом Раисијем отворио брану у Ирану, рекао је да је дубоко узнемирен вијестима о хеликоптеру иранског предсједника.

- Данас, након пријатељског опроштаја од председника Исламске Републике Иран, Ебрахима Раисија, дубоко смо узнемирени вестима о удесу хеликоптера у којем је била висока делегација - рекао је Алијев.

- Наше молитве су са предсједником Ебрахимом Раисијем и делегацијом. Као сусед, пријатељ, и братска земља, Република Азербејџан је спремна да пружи сву потребну помоћ - поручио је Алијев.

Амерички Стејт департмент помно прати извјештаје

Амерички Стејт департмент помно прати извјештаје о паду хеликоптера у којем су били ирански предсједник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, рекао је данас портпарол америчког Стејт департмента.

Бијела кућа је саопштила и да је амерички предсејдник Џозеф Бајден упознат са извјештајима о паду хеликоптера у којем се налазио ирански председник, преноси Ројтерс.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел објавио је данас да Брисел пажљиво прати извјештаје да је хеликоптер предсједника Ирана Ебрахима Раисија и министра спољних Хосеина Амирабдолахијана неочекивано принудно слетио, а да њихово стање још није познато.

Премијер Ирака Мухамед ел Судани наложио је да се пружи помоћ Ирану у потрази за хеликоптером иранског предсједника, саопштио је портпарол ирачке Владе Басем ел Авади.

Јерменија је спремна да пружи помоћ Ирану у спасилачкој акцији након несреће, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

Анкара прати ситуацију са хеликоптером Раисија и нада се да су путници на безбједном. Турска је предложила Ирану сву могућу помоћ у операцији потраге и спасавања.

Саудијска Арабија такође је саопштила да подржава Иран и да је спремна да пружи помоћ.