latinica  ћирилица
04/05/2015 |  14:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел неће усвојити аустралијски модел

Европска унија неће усвојити аустралијске методе за рјешавање питања миграција, упркос тврдњама премијера Тонија Абота да су поједине европске државе од Аустралије затражиле савјет за рјешавање обог проблема, саопштено је из Европске комисије.
Бродолом у Средоземном мору - мигранти - Фото: AP
Бродолом у Средоземном мору - мигрантиФото: AP

У саопштењу се наводи да Канбера не поштује међународне стандарде за заштиту избјеглица, према којим се забрањује депортација у земљу у којој се може суочити са насиљем или затворском казном, што је принцип УН.

"ЕУ примјењује принцип неуспоручивања избјеглица и нема намјеру да то промијени, што значи да аустралијски модел никад не може бити примијењен", рекла је званичник Европске комисије за миграцију Наташа Берто.

Према оштрим регулативама које је увела Аустралија, војни бродови пресрећу пловила са потенцијалним азилантима и враћају их одакле су кренули, углавном у Индонезију, или пронађене на палуби шаљу у центре за обраду на пацифичким острвима Папуа Нова Гвинеја и Науру.

Министри спољних и унутрашњих послова чланица ЕУ подржали су 20. априла на заједничком састанку у Луксембургу план од 10 тачака о хитном дјеловању као одговор на драматичну ситуацију у Средоземном мору, гђе је на стотине миграната настрадало у покушају да дођу до Европе.