latinica  ћирилица
04/05/2015 |  18:17 | Аутор: Агенције

Девети фестивал поезије од 6 до 9. маја

Београдски фестивал поезије и књиге који се одржава од 6. до 9. маја по девети пут, под слоганом који је написао Душан Матић "Поезија је непрекидна свежина свијета", окупиће у Библиотеци града Београда око 30 пјесника из 10 земаља.
Књиге (илустрација) -
Књиге (илустрација)

На конференцији за новинаре у Римској дворани Библиотеке града Београда данас су говорили оснивач књижевне организације "Трећи трг" Дејан Матић који је и иницијатор литерарног фестивала "Тргни се!", Маријан Маринковић испред БГБ која је један од координатора фестигвала, стручни сарадник Градског секретаријата за културу која је покровитељ фестивала Јован Јовановић, представница "Ерсте банке" - генералног спонзора Соња Свирчев и Милена Петаковић предсједница Савеза слијепих и слабовидих Београда.

Матић је објаснио да је овогодишњи фестивал у знаку омажа Душану Матићу, као једном од највећих српских пјесника између два рата и једном од 13 оснивача надреалистичког покрета у Србији.

Он је казао да је ове године новина што ће фестивал посљедњег дана - 9. маја - посјетити Младеновац који је пристао да буде ново мјесто окупљања пјесника и поклоника књиге. Такође, додао је он, ове године су у програм укључени пјесници из Савеза слијепих и слабовидих и између осталог, Трећи трг ће објавити неке од њихових пјесама.

Јовановић је признао да је прије девет година као представник града Београда који је преузео покровитељство над фестивалом, био сумњичав јер је током свог рада у култури био свједок многих сличних манифестација које су имале један или два наступа и затим су се угасиле.

Он је рекао да је "Тргни се" с обзиром да се одржава девети пут постао једна од озбиљних градских манифестација и посебно му је важно да је посвећена поезији која још није контаминирана естрадом и шундом.

Јовановић је похвалио организаторе што упркос веома малим средствима која добијају од града и са мало људи међу којима је више волонтера, успијевају да окупе угледна имена из цијелога свијета, из свих поетика и генерација.

Свирчев је рекла да је Ерсте банка већ неколико година препознала значај ове манифестације и као друштвено свјесна компанија спремна је да финансијски помогне њено одржавање. Задовољни су, каже, што су постали дио фестивала.

Говорећи о сарадњи са савезима слијепих града и Србије, Петаковић је подвукла да је међу слијепима има много пјесника и да ће ово бити њихов први излазак на фестивал који организује "Трећи трг".

Она је додала да је циљ Савеза да своје чланове покаже широј јавности и на тај начин им помогне да се уклопе у друштво.

Матић је у име организатора најавио да ће сваке вечери од 20 сати у Римској дворани БГБ бити организовано пјесничко вече на коме ће десетак учесника фестивала говорити своје стихове.

Међу учесницима ће бити и академик Љубомир Симовић али и пјесници најмлађе генерације.

У сједишту градског Савеза слијепих, у коме се већ 20. пут одржава манифестација "Јеврејској у походе", биће одржано Ђурђевданско посјело на коме ће гостовати учесници фестивала "Тргни се".

Матић је подсјетио да је Трећи трг објавио између два фестивала пет књига, међу којима је посебно интересантна двојезична, српско-њемачка збирка поезије Стевана Тонтића и да ће ове књиге имати своју промоцију у ранијим терминима фестивала.

На програму ће бити и двије филмске пројекције, другог и трећег дана, од којих ће једна бити посвећена Душану Матићу.