latinica  ћирилица
04/05/2015 |  19:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: Дијалог нема алтернативу

Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц оцијенио је данас у Москви да излаз из кризе у односима између Русије и ЕУ треба тражити у дијалогу.
Себастијан Курц - Фото: Wikipedia
Себастијан КурцФото: Wikipedia

"За мене не постоји алтернатива дијалогу," рекао је Курц у интервјуу руској агенцији Тасс уочи радне посјете Русији.

Према његовим ријечима, у тренуцима кризе посебно је значајно ићи путем преговора. То је за Аустрију најважније и то је оно за шта се залаже у оквиру Европе, додао је он.

"У сарадњи са Русијом има изазова а њихово рјешавање је од суштинског значаја и отвара широке могућности," рекао је аустријски шеф дипломатије.

Европски савјет је у марту 2015. године јасно дефинисао услове за укидање санкција и тражио пуну примјену споразума из Минска.

"Позивам све стране у сукобу да раде на постизању овог циља блиско сарађујући са посматрачком мисијом ОЕБС-а," рекао је Курц.

Министар иностраних послова Аустрије почео је данас низ радних посјета, које ће га одвести у Минск, Москву и Кијев.

Курц је синоћ отпутовао из Беча у Минск, где је прије доласка у Москву имао заказне разговоре са бјелоруским званичницима.

Током сутрашњег дана Курц ће положити вијенац на споменик незнаном јунаку у Москви и потом разговарати са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Уочи посјете Курца Москви Министарство спољних послова Русије се позитивно изјаснило о Аустрији.

У саопштењу Министарства се наводи да је Аустрија међу државама чланицама ЕУ које су противнице "дуге конфронтације са Русијом, као и проширења санкција".

У саопштењу, објављеном на сајту Министарства, наводи се да се односи Русије и Аустррије позитивно развијају, и да су засновани на међусобном повјерењу и стабилности.