latinica  ћирилица
04/05/2015 |  20:03 | Аутор: СРНА

Додик: У Сарајеву нема воље за борбу против радикалног ислама (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да бошњачки политичари у Сарајеву немају политичке воље за борбу против радикалног ислама и да ће вријеме показати да су пред том најездом затварали "и очи и уста".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је за Радио-телевизију Војводине рекао да су многе амбасаде напад у Зворнику окарактерисале као терористички, а да неке нису.

Он је навео да многи западњаци нису изразили ни жаљење за оно што се десило Српској већ да то покушавају да закамуфлирају причом да се то десило неком у Сарајеву.

"Замислите да Бакиру Изетбеговићу изразите саучешће за нешто што се лоше десило у Републици Српској. Зар је замисливо да Бакир Изетбеговић жали за нечим лошим у Српској? Па он то продукује", рекао је Додик.

Он је навео да је увјерен да је Република Српска сигурна, али да не може да искључи могућност да дође до неких напада на неким мјестима.

"Не дај Боже да нам се то евентуално догоди, али то ће нас само још више окупити у хтијењу и вољи да обезбиједимо наш простор и да се боримо за своју слободу", истакао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да неки већ одавно желе да се наставе напади на Српску, неки то чак и креирају али да је он увјерен у стабилност Српске.

Додик је истакао да Српска има организовану полицијску управу и агенцију које имају повјерење грађана и власти, респект оних који би хтјели нешто да учине као и уважавања партнера у окружењу који сматрају да је полиција Српске једна од најбољих у региону, на шта је он поносан.

Предсједник Српске је рекао да обавјештајна структура БиХ ништа не ради, али да то многе не дотиче.

Он је навео да Српска нема никакве користи од обавјештајних служби БиХ које су више укључене и конектоване на неке друге обавјештајне службе него што су од користи за власти БиХ, те поменуо америчке, британске, њемачке, руске службе.

"БиХ је и даље интересантно подручје а постоје и оне службе које су остале из рата као што је иранска", рекао је Додик и напоменуо да је у једном тренутку иранска Амбасада у Сарајеву имала 480 запослених.

Он је рекао да оно што се сада дешава у БиХ, јесу рецидиви прошлости, пошто је током рата дошло 4.800 муџахедина, зато што је неко затварао очи и пропуштао их кроз Хрватску у БиХ, гдје су организовали војну јединицу "Ел муџахедин" која је дјеловала на простору Зенице и Озрена и искључиво била усмјерена на српски живаљ и масакрирала Србе.

Предсједник Српске подсјетио је да послије рата федералне власти нису хтјеле да избаце муџахедине, на шта су биле обавезне, тако да сада у ФБиХ постоје засебна насеља у којима нема правне државе, ни БиХ, ни ФБиХ, него постоји "Исламска држава", као што је случај у Маочи.

Додик је рекао да Српска прати све те појаве, те додао да систем полицијских агенција у БиХ није у функцији обезбјеђивања безбједности у цијелој БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ је прва у свијету по броју оних који су из Европе отишли на ратишта у Сирију и Ирак.

Додик је рекао да је напад на полицију у Зворнику терористички напад на Српску јер је бирана институција која искључиво постоји у Српској.

Предсједник Српске је рекао да је Агенција за истраге и заштиту БиХ прилично злоупотријебљена на неким другим подручјима, а да је занемарила борбу против тероризма као и да је обавјештајна служба отета из надлежности Српске а она коју је на нивоу БиХ формирао високи представник највише је преузела од оног што је био ратни АИД, муслиманска обавјештајна служба.

"Ниједан Србин није био подобан и како ми да се ослонимо на све то", рекао је Додик.

Он је навео да располаже одређеним информацијама обавјештајне заједнице која је утврдила да су за вријеме бивше Југославије муслимани у БиХ били најсекуларнији у свијету, а данас више од 20 одсто муслиманског живља у БиХ је обухваћено или је у додиру са екстремним радикалним исламским идеологијама.

Додик је напоменуо да су прије три године представници обавјештајне службе у парламенту БиХ изнијели податак о постојању 3.400 људи који су острашћени и на неки начин припадници радикалног ислама и потенцијални терористи, који су сваког тренутка спремни да изврше неки терористички акт.

"А кад ја кажем да су на том списку сви муслимани Бошњаци, да нема ниједног Србина, кажу ми `како ти то тако можеш говорити`. Поражавајућа је чињеница да има 3.400 таквих за које полиција зна, а за овог који је пуцао у Зворнику није знала, а знала је његова мајка", рекао је Додик.

Додик је рекао да је министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао да то није био напад вехабија, док мајка нападача проклиње све који су га одвукли на другу страну.

Он је оцијенио да су Српској намјерно отете изворне надлежности за обавјештајни рад, пренијете на ниво БиХ да би се "убила могућност Србима да имају неку обавјештајну структуру која би могла на неки начин да дојављује и нешто чини".

"Морамо да разумијемо да увијек тамо гдје странци чувају нечију слободу и безбједност не можете рачунати да то буде сигурно. Ми морамо да се ослонимо на партнере у Српској као и у БиХ а поготово у региону на Србију и Хрватску", рекао је Додик.

Он је упитао зашто се дозволило да се ствара исламски екстремизам у самом срцу Европе.

Додик је подсјетио да је, када је вехабија пуцао на америчку Амбасаду у Сарајеву, назвао америчког амбасадора и изразио жаљење због тог терористичког чина али да је амбасадор рекао да то није тероризам.

"А ја кажем `добро амбасадоре, на вас је пуцано, није на мене`. А касније суд у Сарајеву је рекао да је то терористички акт. То је очигледно нека глобална политика у питању", рекао је Додик, напомињући да је вехабизам доминантна религија у Саудијској Арабији која је блиски савезник Америке.

ИЗЈАШЊАВАЊЕ О САМОСТАЛНОСТИ АКО НЕ БУДЕ ПОШТИВАЊА УСТАВНЕ СТРУКТУРЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска има само штету од БиХ и да ће реализовати своје право на референдум о самосталности ако се до краја 2017. године не успостави поштивање уставне структуре у БиХ.

"Српска ће легализовати и легализује своје право на то да може да искаже своју вољу на референдуму. Не смијемо пристати као Срби да немамо право да и ми одлучимо на референдуму, као што су то имали Шкоти прије само пар мјесеци, или као што имају Каталонци. Зашто би Срби били ти који би пристали да немају право на то", рекао је Додик за Радио-телевизију Војводине.

Предсједник Српске је истакао да ће референдум бири одржан у тренутку када се створе минимални политички услови за то, истичући да заговорници референдума нису "авантуристи", иако би, због подршке у парламенту, могао бити организован "већ и данас".

"Ово питање смо везали за унутрашње политичке структуре у БиХ. Инсистирамо на томе да се поштује уставна структура БиХ. Уколико она не буде успостављена до краја 2017. године ми ћемо ући у доношење одлуке о расписивању референдума", рекао је Додик.

Он је истакао да уставна структура подразумијева враћање изворних права из Дејтонског споразума Републици Српској, која укључују и надлежности на обавјештајном пољу.

"Они су то нама отели арогантним, насилничким и разбојничким понашањем многих високих представника, прије свега Педија Ешдауна, који је нама отео надлежности. Структуре власти у Републици Српској, без обзира на то ко је у питању, понекад су биле приморане да нешто чине јер нису имале другог излаза, али је непримјерено кориштена моћ да би се промијенила уставна структура. То не може да буде легализовано", рекао је Додик.

Додик је увјерен да ће референдума бити, јер Срби имају право да се изјасне о свом статусу и оцијенио да ће Срби то и учинити зато што БиХ не користи Републици Српској ни у чему у постојећој констелацији односа.

"Ми никакве користи од БиХ немамо. Имамо само штету, и економску и политичку. БиХ је традиционално на многим црним листама у свијету са овим причама о `Исламској држави` и многима који су из БиХ отишли на ту страну", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су и њега, који има дипломатски пасош БиХ, одвојили у страну на аеродрому у Амстердаму само зато што је из БиХ.

Он је објаснио да оваква БиХ не служи никоме и ничему, осим за вјежбање странцима, "па им је сада Милорад Додик проблем зато што има своје мишљење, зато што мисли својом главом и није склон да се боји репресивних или неких других мјера".

Додик је истакао да се Србима из БиХ мора омогућити да имају и пасош Србије.

На констатацију да је референдум у Републици Српској протеклих година најављивао више од 30 пута, Додик је рекао да је требало да га најави "и 300 пута, да уђе у уво и постане неизбјежан".

Додик је истакао да борба за референдум није прича за бирачко тијело, него веома одговоран политички чин који подразумијева велику промишљеност и велику борбу за легализацију тог процеса.

Он је објаснио да је зато почео да прича да Срби не смију да се одрекну тог права и да ће једног дана бити сасвим нормално да изађу на референдум и кажу да ли желе "овако или онако".

"Референдум смо извукли из потпуне забране помињања", рекао је Додик и подсјетио на то да је у Републици Српској донијет Закон о референдуму, на који има право.

"Сада је законски уређена обавеза да Република Српска одлуком Народне скупштине Републике Српске може да донесе одлуку о референдуму који може бити обавезујући или консултативан", рекао је Додик.

Истичући да су случај Косова и Републике Српске неупоредива, Додик је указао да се у случају самопроглашеног Косова тамо "састала група људи и прогласила независност, а велики рекли да је то у реду", док Републици Српској не дозвољавају чак ни да пита народ на референдуму, који би био међународно легитимисан.

Додик је истакао да није у лошим односима са Американцима, али не допушта да Република Српска буде монета за поткусуривање политичких амбиција разних службеника америчке амбасаде попут "неког /Николаса/ Хила, који несумњиво лаже и нема никаквих кочница да изађе у медије и слаже неке ствари".

"Американци јесу у свему. Они желе да имају један простор у свијету гдје су добри са муслиманима, па је онда најлакше да колатерална штета буду Срби", рекао је Додик.

Поводом замјерки опозиције да сваки напад на себе продукује у напад на Републику Српску, Додик је указао на чињеницу да он није нападан због својих приватних ствари, него због политичког става.

"Ако нападају предсједника Републике у намјери да се промијени политика која је легитимно подржана на три претходна избора и добила већину гласова, онда се, наравно, напада и на Републику Српску. Нису они мене напали због неких мојих приватних ствари. Нападају ме због политичког става. Коме сам ја важан приватно? Ја сам њима важан као политичар", рекао је Додик.

Он је указао да није од оних људи који мисле да је сваки напад на њих напад на Републику Српску.

Додик је међутим рекао да је до њега дошла прича, која говори о томе да, ако желе да нешто промијене у Републици Српској - да пренесу надлежности на Сарајево, онда морају да га склоне.

"Кад склоните Додика онда ће се урушити власт у Републици Српској и доћи ће неки сервилнији људи. Неће нестати истог тренутка Република Српска, али ће доћи ови као што видимо сад по Сарајеву", указао је Додик.

МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ДА УТВРДИ ИСТИНУ О СРЕБРЕНИЦИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да инсистира да се успостави међународна комисија која би утврдила истину о догађајима у Сребреници из јула 1995. године, јер несразмјер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених послије толико година, говори да у свему томе "постоји неки проблем".

"Нама се говори да је 8.000, а тамо на мезарима има око 4.000 сахрањених послије толико година, а они из Хага су закључивали на причи о 8.000. Мени је веома неугодно да лицитирам о броју, али очигледно је да постоји неки проблем у свему томе", навео је Додик.

Предсједник Српске рекао је да то јесте болно питање, али да "ако све што се десило није истинито изнесено, онда то остаје предмет спекулација".

Као илустрацију штетности баратања неистинитим информацијама, Додик је подсјетио на то како је прича да су Срби побили 300.000 муслимана у рату довела до тога да су САД и друге западне земље на основу тог податка правиле своје концепте политичког рјешења у БиХ.

Додик је поновио ранији став да Сребреница није била херојски чин, али је указао да је прича о Сребреници непотпуна без података о српским жртвама.

"Апсолутно мислим да ниједан злочин није потребан, а да је ово у сваком смислу био непотребан злочин са становишта и политичког и националног и војног и сваког другог аспекта. Он је огроман и тежак, он је злочин који јесте најмасовнији на том простору, али не можете ви да изађете са причом о Сребреници само ако кажете да је тамо убијено неколико хиљада Бошњака, а да не кажете да је убијено исто толико Срба у неком времену које је мало шире и није сконцентрисано само на два дана", рекао је Додик.

Он је поновио да није сагласан са квалификацијом сребреничког злочина као "геноцида", указујући да је геноцид злочин Турске над Јерменима почетком 20. вијека.

"Они су тамо убили кога су стигли од Јермена, без обзира да ли су дјеца или одрасли. Кад узмете мало здрав разум, овдје је више помодарство та прича о геноциду, која је гурнута да би неки прали своју савјест", рекао је Додик.

Он је подсјетио на то да су, када је ријеч о Сребреници, жене и дјеца "организовано пребачени у Тузлу и да им није ништа фалило", али да има и таквих ситуација да су жене и дјеца гинули и убијани "зато што су наишле неке паравојне формације и то чиниле".

Додик је истакао да је стога "само потребна истина".