latinica  ћирилица
04/05/2015 |  20:29 | Аутор: РТС

Македонија- пуцањ у јединство Исламске заједнице (ВИДЕО)

Преврат у Исламској верској заједници у Скопљу. Бивши муфтија Ибрахим Шабани и више од 50 наоружаних особа заузели седиште те организације. Полиција распоређена око објекта. Током јутра, једна особа повређена у још нерасветљеном инциденту.
Сједиште Исламске вјерске заједнице у Македонији  (Фото:telma.com.mk) -
Сједиште Исламске вјерске заједнице у Македонији (Фото:telma.com.mk)

Исламску вјерску заједницу у Македонији тресе најозбиљнија криза у последњих неколико година, пошто је група наоружаних особа заузела сједиште те организације у Скопљу, док се истовремено бивши реис Сулејман Реџепи "крије под заштитом наоружаних људи".

Скопски муфтија Ибрахим Шабани и некадашњи секретар Исламске верске заједнице Африм Тахири, главни организатори ове "акције", навели су да ће у сједишту исламске заједнице остати све до избора новог реиса.

Реџепи је, наиме, прошле седмице на тајном засједању у Кондову одлучио да смени Шабанија и генералног секретара ИВЗ Африма Тахирија, а себе реизабере на највишу вјерску позицију муслимана у Македонији.

Муфтијини следбеници сматрају да Реџепи није поштовао Статут ИЗВ, као и да је вријеђао вјернике и њихове супруге. На чело ИВЗ је, према њиховим речима, сада постављен Привремени савјет, који предводи муфтија Шабани.

Истовремено, нико тачно не зна гдје се налази Сулeјман Реџепи, који је на Фејсбуку написао да се налази "на сигурном под оружаном заштитом". Македонски медији на албанском језику јавили су током послијеподнева да је Реџепи сазвао сједницу ријасета у Кондову.

Свему је најприје претходио вербални, а неки медији су тврдили и физички обрачун Шабанија и Реџепија, наводно због пара за кирију, а након прославе поводом успјешно завршене денационализације имовине ИВЗ.

Након тога је Шабани дао рок од 48 сати да му се Реџепи извини за изречене увреде на његов рачун, али је умјесто извињења муфтији стигло разрјешење.

Како јавља македонско издање Кохе, током јутра је испаљено и неколико хитаца из ватреног оружја, али није јасно ко је пуцао.

Министарство унутрашњих послова Македоније, које је задужено да обезбјеђује и штити државне и вјерске институције, још се није званично огласило овим поводом. Полицијске снаге распоређене су око објекта, али се не мешају у догађаје.

Током јутра, једна особа је повријеђена у инциденту који многи у Скопљу повезују са догађајима у исламској заједници, али челници те организације нису жељели да коментаришу.

Криза у исламској заједници у Скопљу ескалирала је после туче реиса Реџепија и муфтије Шабанија на паркингу испред зграде опере, када је реис, наводно, ишамарао муфтију и његове сараднике назвао криминалцима.