latinica  ћирилица
04/05/2015 |  20:36 | Аутор: Б92

Како је опустио југ Србије

У општинама на југу Србије драстично је смањен број становника, нека села су угашена, а у многима су преостали мјештани који су давно зашли у осму деценију.
Село у Србији - Фото: B92
Село у СрбијиФото: B92

Економисти упозоравају на демографско пражњење села, уз поражавајући податак да у овом региону годишње нестане један град средње величине.

Празна села, напуштене куће, дворишта зарасла у траву. Ово је све чешћа слика на југу Србије. У селу Копривница у општини Гаџин Хан живи још пар десетина мјештана. Сви су давно зашли у осму деценију.

"Сви имамо по 70 и кусур година, нема млађих, остало је двадесетак кућа. Некад је овдје било 170 кућа, па помножите то са четири, пет, шест чланова породице и добијете број становника. Из сваке куће у Копривници су бар троје или четворо у Нишу", наводе становници Копривнице.

Школа је затворена још седамдесетих година прошлог века. Млади су отишли у потрази за бољи животом.

У општини Гаџин Хан средином прошлог вијека живело је око 26.000 људи. Сада их је три пута мање.

"Годишње умре близу 250 људи, а роди се 30 до 50. Сваке године се изгуби по једно село", каже Саша Ђорђевић, предсједник општине Гаџин Хан.

За протеклих пола вијека преполовљен је број становника и у Сврљигу, Белој Паланци, Бабушници. У општини Црна Трава живи тек нешто више од хиљаду и по људи.

Стручњаци упозоравају да на југу Србије годишње нестане град од око 60.000 становника и указују на потребу равномјерног привредног и демографског развоја.

"Мора се ријешити и омогућити да људи остану тамо гдје су рођени или да се врате, а вратиће се само ако буду имали посао бољи него у Београду, Војводини или неком већем граду", истиче професор Економског факултета у Нишу Зоран Аранђеловић.

Аранђеловић додаје да држава мора више да се улаже у југ Србије. Подсјећа да је у протеклом периоду само 15 одсто инвестиција долазило у овај регион.