latinica  ћирилица
04/05/2015 |  21:31 | Аутор: СРНА

КиМ: Опљачкани повратници у општини Клина

Три маскирана мушкарца опљачкала су, уз пријетњу ножем, српске повратнике Вулета и Гроздану Воштић у њиховој кући у селу Клинавац у општини Клина.
Клина (Фото: trip-suggest.com) -
Клина (Фото: trip-suggest.com)

Разбојници су осамдесетогодишњем Воштићу отели 230 евра, два мобилна телефона, те његова и лична документа супруге.

Воштић је рекао Срни да су нападачи прошле ноћи обили улазна врата, а потом је један од њих, уз пријетњу ножем, затражио сав новац и документа.

Он је испричао да му је један нападач ставио нож под грло а друга двојица су претурала по кући тражећи новац.

"Нисам имао избора, показао сам им где је новац и где се налазе документа. Када су нашли новац питали су `је ли то све`. Рекао сам да више немам ни цента. Онај што ми је држао нож ударио ми је шамар и на албанском језику рекао `идемо`", каже Воштић.

Случај су јутрос пријавили полицији, а Воштић је истакао да не зна зашто је то урадио јер од полиције нема никакве користи.

Воштић је најавио да са Јовом Јовићем планира да се до краја ове седмице заувијек иселе из Клинавца у којем у 24 повратничке куће живи осам старијих Срба, од око 300 колико их је живјело до 1999. године.

Уз осуду напада на Воштиће, министар за заједнице и повратак у влади самопроглашеног Косова Далибор Јевтић истакао је да напади на повратнике и њихову имовину морају престати, а починиоци бити пронађени и изведени пред лице правде.

Према његовим ријечима, само се тако несметано може радити на процесу повратка.

"Синоћњи напад на повратника Воштића забрињава и он је очигледна последица чињенице да се они, који су и претходно нападали повратнике, охрабрени чињеницом да још нису одговарали за своја недела", рекао је Јевтић.

Повратници у селима општине Клина у посљедњих неколико дана у више наврата су били мета напада