latinica  ћирилица
04/05/2015 |  21:36 | Аутор: Агенције

Интерпол прогласио узбуну због смртоносне материје!

Интерпол је прогласио свјетску узбуну због једног дијететског производа познатог и у свијету бодибилдинга који је проузроковао смрт жене у Великој Британији и озбиљне проблеме једном Французу.

"Интерпол је прогласио свјетску узбуну због 2,4-динитрофенола (ДНП), недопуштене и потенцијално смртоносне материје која се користи као дијететски производ и за повећање мишићне масе", саопштилала је међународна организација за полицијску сарадњу.

Она је издала "наранџасто упозорење" због тог производа које би требало да алармира полицију, јавне установе и међународне организације након "смрти жене у Великој Британији и пошто се један Француз тешко разболио након конзумирања тог производа".

ДНП, који се најчешће продаје у облику жутог праха и капсула, постоји и у облику креме. Ризици повезани с његовим коришћењем повећани су због његове илегалне производње, наводи Интерпол.

ДНП улази и у састав неких експлозива.

Производи се у илегалним лабораторијама у којима се "не поштују хигијенски прописи", што "кориснике излаже повећаном ризику од предозирања, јер не посједују потребно знање", упозорава Интерпол.

У 1930-има се ДНП користио за подстицање метаболизма и за мршављење, али је повучен из продаје пошто је проузроковао више смртних случајева.

Упозорење је објављено у 190 земаља чланица Интерпола.