latinica  ћирилица
05/05/2015 |  07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Папуа Нова Гвинеја: Јак земљотрес

Снажан земљотрс јачине 7,4 степени по Рихтеровој скали погодио је Папуу Нову Гвинеју, саопштио је амерички Геолошки завод.

Епицентар земљотреса који се догодио у 1.40 сати био је 150 километара јужно од града Рабаула, на дубини од 63 километра, пренијеле су агенције.

Пацифички Центар за упозорење на цунами првобитно је издао упозорење да би у кругу од 300 километара од епицентра земљотреса могло да дође до појаве цунамија, да би касније укинуо упозорење, наводећи да је "пријетња од настанка цунамија углавном прошла".

За сада нема података о евентуалним жртвама нити причињеној материјалној штети.

Ово подручје у посљедњих пет дана погодила су још два земљотреса јачине 7,1 и 6,9 степени по Рихтеровој скали, али у њима није било жртава нити је причињена материјална штета.

Према ријечима сеизмолга из Геофизичке опсерварторије Папуе Нове Гвинеје Метјуа Моихоија, најновији земљотрес је услиједио након серије сиезмичких активности које су се догодиле у том региону у посљедњих неколико недјеља у којима није битнје оштећена инфраструктура.

Рабаул се налази у сјевероисочтном дијелу острва Источна Нова Британија, највећем острву Бизмарковог архипалага, који припада Папуи Новој Гвинеји, на коме се налази вулкан Тавурвур.

Рабаул је био уништен 1994. године приликом ерупције Травурвура.