latinica  ћирилица
05/05/2015 |  08:40 | Аутор: СРНА

ИД преузела одговорност за напад у Даласу

Џихадисти Исламске државе преузели су одговорност за напад на изложбу карикатура пророка Мухамеда у Герланду крај Даласа, где су два нападача убијена, а припадник обезбИЈеђења повређен, јавили су амерички медији.

На твитер налозима за које се вЈерује да су повезани са терористичком групом помиње се пуцњава на два твита, а на једној до њих је написано - "може ли Алах да нас прихвати послије муџахединског напада у Тексасу".

Овај твит (порука) је твитована (постављен) у 18:35 сати по локалном времену - 15 минута прије него што је био ко са лица мјеста чуо о пуцњави, објавио је Лос Анђелес Тајмс.

Амерички медији су одмах послије пуцњаве у недјељу увече по локалном времену у Герланду објавили, позивајући се на високог званичника ФБИ, да је један од нападача Елтон Симпсон из Аризоне, био предмет њихове терористичке истраге.

Затим су медији идентификовали нападаче које је убила америчка полиција испред галерије као 31-годишњег Симпсона и 34-годишњег Надира Софија.

Лос Анђелес тајмс пише да су њих двојица дијелили апартман у граду Фениксу, а телевизија Си-ен-ен је емитовала репортажу у којој су агенти ФБИ дошли на ту адресу у Арозони.

Агенти ФБИ су суду предали вишесатне снимљене разговоре у којима Симпсон говори о путу у Сомалију и прикључење "браћи која воде свети рат".

Америчко тужилаштво није успјело да докаже да је он учинио било какав терористички злочин, али је утврдило да је лагао истражне органе негирајући да је разговарао о одласку у Сомалију.

Симпсонова породица саопштила је да није било назнака да је он планирао да изврши напад.

Карикатуриста, чија је карикатура пророка Мухамеда побиједила на изложби у Тексасу, Бош Фаустин рекао је полицији да убиство двојице нападача значи да је правда побиједила.

"Они су дошли да убију нас и због тога су изгубили животе. То је правда", рекао је Фаустин на свом "Твитер" налогу.

На побједничкој карикатури пророк Мухамед, машући сабљом узвикује "Не можете ме цртати". Као одговор аутор говори, узимајући оловку у руку, "Управо зато те и цртам", пренио је Ројтерс.