latinica  ћирилица
05/05/2015 |  08:44 | Аутор: Независне

Украден примјерак првог издања романа "Сто година самоће"

Колумбијска полиција је отворила истрагу крађе примјерка првог издања ремек-дјела Габријела Гарсије Маркеса "Сто година самоће".

Тужилаштво је оцијенило да је ова пљачка "озбиљан напад на културно насљеђе" Колумбије, истичући да се одговорни за напад суочавају са казном од 6 до 20 година затвора. Такође, лица која купе овај примјерак суочиће се са затворском казном.

Књига велике вриједности нестала је са сајма књига у Боготи, који је ове године посвећен колумбијском нобеловцу. Књига је украдена из витрине на улазу у павиљон "Макондо", назван у част измишљеног карипског града у коме је смјештена радња романа "Сто година самоће".

Прво издање укључује 8.000 примјерака који су штампани 1967. године у Аргентини у издању издаваче куће "Судамерикана", а потписан примјерак, као што је овај украден у Боготи, на интернету може да достигне цијену и до 23.000 долара, наводи АП.

Власник књиге Алваро Кастиљо рекао је да је истинска вриједност сентименталне природе. Овај колекционар књига рекао је да је годинама тражио примјерак овог романа да би га на крају нашао у Уругвају. Након тога успио је да дође до аутора, који је умро прошле године у Мексико Ситију, који му је потписао књигу.