latinica  ћирилица
05/05/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Голић: Нисмо још добили одговор од Хрватске

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да Српска још није добила одговор од Хрватске о рјешавању проблема са потенцијалним складиштењем радиоактивног отпада на Трговској гори у тој земљи, у близини границе са БиХ.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Тражили смо од надлежних институција Хрватске све релевантне информације о свим поступцима које су провели приликом избора Трговске горе као потенцијалног одлагалишта радиоактивног отпада. До сада нисмо добили никакав одговор", рекла је Голићева.

Она је напоменула да је захтјев Српске у тој земљи прослијеђен на даље поступање, те истакла да је питање одлагања радиоактивног отпада актуелизовано у свим институцијама БиХ.

"Свим институцијама БиХ достављени су потписи начелника општина које су у сливу ријеке Уне и које би биле угрожене евентуалним активностима Хрватске. Начелници ових општина траже обустављање свих активности које се односе на одлагање овог отпада", додала је Голићева.

Она је напоменула да би 7.000 тона радиоактивног отпада требало да буде ускладиштено на Трговској гори у Хрватској.

"Хрватска, као члан ЕУ, била је дужна да обавијести БиХ о свим активностима које је предузела и одабиру Трговске горе за складиштење овог отпада. То никада није урадила, а хрватски стручњаци су рекли да је овај локалитет одабран без детаљних истраживања", закључила је Голићева.

Она је изразила наду да ће Хрватска одустати од одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори, на локацији која се налази у близни општине Нови Град у Републици Српској.