latinica  ћирилица
05/05/2015 |  09:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија је на добром путу

Шефови дипломатија Аустрије, Финске и Шведске оцијенили су да је Србија на добром путу уласка у ЕУ и они су спремни да јој помогну да постане пуноправна чланица.

Шефови дипломатија три земље чланице ЕУ нагласили су да је веома позитивна чињеница да све земље западног Балкана, укључујући Србију, стреме ка томе да уједине снаге у заједничком европском оквиру.

У тексту поводом 20 година од уласка њихових земаља у Европску унију, који је пренијела данашња "Политика", министри Аустрије Себастијан Курц, Финске Ерки Туомиоја и Шведске Маргот Валстром подсјетили су да је Србија данас земља са статусом кандидата, а да су преговори о приступању почели 2014.

"Свакако да усвајање правила и стандарда ЕУ није једноставан задатак, кроз то искуство прошли су и Аустрија, Финска и Шведска. За то су потребне реформе не само закона, него и правосудне и политичке праксе", каже се у тексту.

"Србија је на добром путу, а ми смо спремни да јој помогнемо како би постала пуноправна чланица Уније", навело је троје шефова дипломатије.

"Хајде да заједно наставимо тим путем и да следећих 20 година буде успјешно не само за Аустрију, Финску и Шведску, већ и за Србију и њене сусједе", навели су у тексту.

Они су оцијенили да су највеће предности уласка у ЕУ мир и стабилност, раст и развој и као треће, слобода и могућности.

Троје министара сматра да је пријемом Хрватске 2013. године ЕУ јасно потврдила своју опредјељеност да подржи европску перспективу свих земаља западног Балкана.