latinica  ћирилица
05/05/2015 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Мајк Хакаби најављује кандидатуру за предсједника САД

Републиканац Мајк Хакаби, бивши баптистички свештеник и борац за културу, најавиће данас своју кандидатуру за предсједника САД.
Мајк Хакаби, бивши гувернер Арканзаса - Фото: Getty Images
Мајк Хакаби, бивши гувернер АрканзасаФото: Getty Images

Бивши гувернер Арканзаса (59) постао је национална фигура када је на локалним номинацијама за предсједника, у Ајови 2008. године побиједио Мита Ромнија. Овога пута између републиканаца ће се битка водити око социјалних питања, као што су право на абортус и геј бракови, преноси Ројтерс.

Анкете показују да међу републиканским бирачима има само једноцифрену подршку, а његови главни ривали су Тед Круз и Рик Санторум. Круз је сенатор из Тексаса и прогласио је своју кандидатуру у марту, а Санторум је ранији сенатор из Пенсилваније, који је побиједио у Ајови 2012. године.

Хакаби је изјавио да има искуство, које његовим ривалима недостаје.

Он је можда праедсједничка нада која најјасније говори о економији. "Ставио сам Америку и њене раднике на прво мјесто. Превише је политичког сталежа на Вол стриту и вашингтонске елите на првом мјесту", навео је он, додајући да се они не боре за америчке раднике.

Он је веома оштар када се бори против неморала. У својој књизи "Бог, оружје, гриз и умак", он је напао један од најпознатијих свјетских забавних парова Бијонесе и Џеј Зија.

Он је у књизи поставио питање да ли је репер Џеј Зи прешао линију од мужа до сводника своје жене." Он је такође у књизи саркастично примијетио да би бисексуалцима требало омогућити да имају више од једног брачног друга.