latinica  ћирилица
05/05/2015 |  10:18 | Аутор: СРНА

АИ: Незамисливи злочини против цивила у Алепу

Цивили у сиријском граду Алепу жртве су незамисливих злочина, саопштила је организација "Амнести интернешенел".

У извјештају се наводи да су ратни злочини владиних снага и многих побуњеничких група скоро свакодневни.

Према истом извору, од јануара 2014. до марта 2015. године владини авиони у својим нападима на Алепо користили су такозване бомбе бурад, чију основу чини нафта, као и гасне цилиндре пуњене експлозивом, горивом и комадима метала.

Према подацима "Центра за документовање насиља", бомбе-бурад убиле су најмање 3.124 цивила и 35 побуњеничких бораца у провинцији Алепо у истом периоду.

Мете напада биле су 23 џамије, 17 болница и медицинских установа, 14 пијаца, 12 станица и лука, као и три школе, преноси Би-Би-Си.

У извјештају се наводи изјава радника локалне фабрике који је рекао да је видио тијела дјеце без главе, руку и дијелове тијела разасуте свуда.

Већина жртава напада су цивили.

"Систематски напади на цивиле у склопу владине политике, као што је случај у Алепу, представљају ратни и злочин против човјечности", наводи се у извјештају.

Наоружане опозиционе групе, такође, се терете за ратне злочине. Они су у нападима 2014. године, када је убијено најмање 600 цивила, користили непрецизно оружје као што су минобацачи и импровизоване ракете са гасним канистерима зване "паклени топови".