latinica  ћирилица
05/05/2015 |  11:29 | Аутор: СРНА

Лавров: Москва ће се борити против ревизије историје

Москва ће наставити да се бори против свих покушаја изједначавања побједника и поражених у Другом свјетском рату, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

"Побједа у Великом отаџбинском рату заувијек ће бити у нашим срцима, то је духовна и морална побједа нашег народа која се преноси са генерације на генерацију", рекао је Лавров на церемонији полагања цвијећа на меморијалној плочи у Москви са именима дипломата убијеним током Другог свјетског рата.

Он је рекао да Русија ових дана одаје пошту онима који су бранили отаџбину и жртвовали своје животе зарад идеала слободе и правде, те допринијели побједи у Другом свјетском рату, који ће за Русију увијек остати Велики отаџбински рат.

Лавров је нагласио да "су захваљујући огромним напорима совјетске дипломатије постављени темељи модерног свијета, који је утјеловљен у Повељи УН и који су и данас од суштинског значаја", преноси ТАСС.

"Управо због тога ми ћемо се снажно супротставити покушајима ревизије историје и резултата, те побједе и стављању на исту меморијалну плочу побједника и оних који су покушали да поробе Европу и цијели свијет", рекао је Лавров.