latinica  ћирилица
05/05/2015 |  12:37 | Аутор: СРНА

Припреме за обиљежавање страдања војника ЈНА у Тузланској колони

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић изјавио је данас да је МУП Тузланског кантона одобрило обиљежавање 23 године од страдања припадника ЈНА у Тузланској колони, када је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

- Захтјев за обиљежавање 23 године од злочина у Тузланској колони правовремено смо упутили и Министарству саобраћаја Тузланског кантона, Хитној помоћи и Ватрогасној јединици. Добили смо рјешење о тоталној обустави саобраћаја на правцу Бањ брдо - Тузла – брчанска раскрсница - рекао је Дуњић, након састанка са представницима МУП-а Тузланског кантона.

Он је оцијенио да МУП Тузланског кантона професионално обавља све задатке.

- МУП Тузланског кантона нема информације о евентуалним контрамитинзима, провокацијама и неким нежељеним посљедицама којима би се угрозило достојанствено обиљежавање овог догађаја - каже Дуњић и наводи да ће на мјесту страдања бити служен парстос, прислужене свијеће и положено цвијеће.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

О обиљежавању страдања припадника ЈНА у Тузли, чланови Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја данас ће у Бијељини разговарати са представницима надлежних институција и невладиног сектора.