latinica  ћирилица
05/05/2015 |  12:41 | Аутор: СРНА

Селаковић: Алармантно стање у правосуђу Србије

Министар правде Србије Никола Селаковић рекао је да у српским судовима има нешто мање од милион старих предмета, и да је ситуација у судовима алармантна.

Селаковић је, у скупштинској расправи о новом закону о заштити права на суђење у разумном року, рекао да има више од 700.000 предмета старих од пет до 10 година, а оних који су стари више од 10 година је готово 240.000.

Он је навео да је споро судство један од највећих проблема европских држава.

Говорећи о новом закону о заштити права на суђење у разумном року, Селаковић је навео да се предложеним законом предвиђају два правна средства за убрзање поступка - приговор и жалба.

О њиховој оправданости одлучују предсједници судова, а поступак заштите права на суђење у разумном року почиње подношењем приговора.

Влада Србије, која је предложила закон, навела је у образложењу за доношење овог закона да је Србија пред Европским судом за људска права изгубила многе спорове због повреде права на суђење у разумном року.

Циљ закона је и да се судовима омогући флексибилност у одлучивању о правним средствима којима се штити право на суђење у разумном року, с обзиром на то да предложени закон садржи усмјерења за судове која обавезно узимају у обзир у одлучивању, названа "Мјерила за оцјену трајања суђења у разумном року".

Судовима је дато право да, осим одређених, примијене и друга мјерила, сходно околностима конкретног случаја.

Посланици ће на током сједнице парламента разматрати и допуне Закона о судијама, измјене Закона о приватном обезбеђењу, као и о ратификацији неколико споразума и докумената.

Ријеч је о споразумима Србије и Русије о узајамној заштити тајних података и Србије и Албаније о узајамном признавању возачких дозвола, као и потврђивању Протокола број 15 којим се мијења Конвенција за заштиту људских права и основних слобода.