latinica  ћирилица
05/05/2015 |  12:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралија: Два тинејџера поријеклом из БиХ оптужена за тероризам

Двојица аустралијских тинејџера, који су ухапшени прошлог мјесеца у Мелбурну, оптужени су данас за планирање терористичког напада, јављају аустралијски медији.
Аустралијска полиција - Фото: AFP
Аустралијска полицијаФото: AFP

Осамнаестогодишњаци Харун Чаушевић и Севдет Рамадан Бесим, поријеклом из БиХ, оптужени су по јединој тачки оптужнице за учествовање у припреми, односно планирању терористичког напада пошто су њих двојица са још тројицом тинејџера ухапшени у антитерористичкој акцији аустралијске Федералне полиције 18. априла, преносе медији.

Они су оптужени да су планирали да аутомобилом прегазе и обезглаве полицајца и затим искористите његов пиштољ да пуцају на друге током националног празника у Аустралији и Новом Зеланду "Анзак деј" и тако добију максимални публицитет, наводе медији.

Полиција је почела да прати групу послије смрти Нумана Хајдера (18) који је напао двојицу полицајаца ножем у Ендевур хилсу у септембру прошле године и кога је потом убила аустралијска полиција.

Током рације у дому Чаушевића, полиција је пронашла оружје и панцир прслук, иако се касније у суду чуло да је прслук могао да му да рођак који је био учесник у рату на Балкану.

Међу доказима је документ који показује да су њих двојица поднијели захтјев за пасош да би отпутовали и борили се на страни Исламске државе у Сирији и Ираку.

Петорица ухапшених тинејџера у рацијама претходно су одлазили у Ал-Фуркан исламски центар који се повезује са исламским екстремизмом, прије него што је Центар затворен у данима послије антитероритичких рација широм Аустралије.