latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:07 | Аутор: СРНА

ПУРС: Већа наплата јавних прихода за 10,8 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске прикупила је за прва четири мјесеца ове године 745,5 милиона КМ јавних прихода, или више за 10,8 милиона КМ него у истом периоду лани, потврђено је данас Срни у Пореској управи.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

По основу директних пореза за прва четири мјесеца ове године прикупљено је 154,2 милиона, или више за два одсто него у истом периоду прошле године.

По основу пореза на доходак у посматраном периоду наплаћено је 74,3 милиона, или мање за шест одсто.

За прва четири мјесеца наплаћено је 69,5 милиона пореза на добит, док је по основу пореза на употребу, држање и ношење добара наплата порасла за 43 одсто него у истом периоду прошле године.

Доприноси су за четири мјесеца текуће године наплаћени у износу 449,9 милиона КМ, што је више за 10,8 милиона КМ у односу на наплату из истог периода прошле године године.

За Фонд ПИО је у овом периоду наплаћено 239,6 милиона КМ, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 154 милиона КМ.

За прва четири мјесеца ове године, у односу на исти период прошле године, регистрована је већа наплата за Фонд дјечије заштите за један одсто и за Завод за запошљавање више за два одсто.

Наплата директних пореза у априлу ове године остварена је у износу од 40,2 милиона КМ, или за осам одсто више него у истом мјесецу прошле године.

Према подацима Пореске управе за прва четири мјесеца ове године на подручју Републике Српске регистровано је нових 579 пореских обвезника - правних лица и 976 пореских обвезника - предузетника, док је истовремено одјављен укупно 81 порески обвезник – правно лице и 486 пореских обвезника - предузетника.