latinica  ћирилица
08/05/2015 |  08:19 | Аутор: Б92

Невјероватно, а истинито!

Да ли сте знали да мали Бангладеш има више становника него Русија, да се у мору још увијек налази нуклеарна хидрогенска бомба и да је хероин био лијек за прехладу?
Бангладеш (илустрација РТРС) -
Бангладеш (илустрација РТРС)

Малена држава Бангладеш има више становника од Русије

Бангладеш који се простире на површини од 147.570 километара квадратних има популацију од 156.6 милона, док Русија, чија је површина 17.075.400 километара квадратних има 143.5 милиона становника.

Изгубљена нуклеарна хидрогенска бомба

1958. године авион америчке војске неспретно се мимоишао са великим Боингом Б-47. Због страха и непажње, пилот авиона америчке војске у море крај обала Џорџије спустио је нуклеарну хидрогенску бомбу. Бомба до сада није пронађена.

Клеопатра је живјела ближе времену када је измишљен Пица Хат него оном када су направљене пирамиде

Посљедња владарка античког Египта, Клеопатра, живјела је ближе новијем добу него оном у ком су изграђене пирамиде. Пирамиде су направљене између 2550. и 2490. прије Христа, а Клеопатра је живјела између 69. и 30. године прије Христа.

Једна од најпознатијих америчких франшиза, популарни ланац ресторана Пица Хат покренут је 1958. године, што је пуно ближе периоду у ком је живјела прелијепа Клеопатра од периода у ком су настале пирамиде.

Финску и Сјеверну Кореју дијели само једна држава

Иако су Финска и Сјеверна Кореја удаљене хиљадама километара, заправо их дијели само једна држава - Русија.

Хероин као лијек за прехладу

1890. године хероин је био представљен као лијек за прехладу, кашаљ и температуру, а забрањен је тек 1924. године.

Аљаска се простире на обје Земљине полулопте

Аљаска је најсјевернија, најисточнија и најзападнија држава Сједнињених Америчких Држава. Највећи дио њене површине се простире на западној полулопти Земље, док дио прелази антимеридијан чиме прелази и на источну полулопту Земље.

Дрво веће од тржног центра

У Индији постоји дрво које заузима површину већу од просјечног тржног центра. Наиме, велико "бањан дрво" протеже се на чак 47 500 квадтратних метара, док је просјечна површина једног тржног центра 37. 000 квадтратних метара.