latinica  ћирилица
12/05/2015 |  16:37 | Аутор: СРНА

Рачић: Апсурдне нецаринске баријере

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалуке Горан Рачић рекао је данас у Новом Саду да апсурдне нецаринске баријере које за робу из Републике Српске поставља Србија, пријете да поремете досадашњу добру робну размјену.

"Десило се недавно да је на граници са Србијом заустављен контингент пива `Бањалучке пиваре`, јер је на декларацији писало да је ријеч о `свијетлом` пиву. Царинске службе Србије објасниле су да то није у духу српског језика и да ће вратити контингент уколико на декларацији не буде стајало `светло`", рекао је Рачић.

Он је данас учествовао на "Привредним сусретима" Републике Српске и Србије, скупу одржаном у пословном простору Привредне коморе Војводине у оквиру Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

Рачић је изразио сумњу да иза оваквих нецаринских баријера стоји интересни лоби који због нејасних разлога неће робу из Републике Српске у Србији. "Није нам јасно шта тиме тај интересни лоби хоће, тим више јер заиста мале количине пива из Републике Српске иду за Србију", додао је Рачић.

Он је упитао шта би се десило кад би биле уведене реципрочне баријере у БиХ, односно Републици Српској на робу која долази из Србије.

"Шта би се, напримјер, десило кад би се на граници БиХ, односно Републике Српске, условљавало да у декларацији умјесто `светло`, буде написано `свијетло` апатинско `јелен` пиво? А, како би тек на такву апсурдну нецаринску баријеру реаговали увозници `јелена`, којих је чак 16 у БиХ и Републици Српској?", упитао је Рачић.

На "Привредним сусретима" говорили су и директор Представништва Републике Српске у Брограду Млађен Цицовић, као и потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић.

На том скупу било је десетак представника фирми и привредних друштава из Републике Српске.

На штанду Привредне коморе Републике Српске понуду на овогодишњем Међународном пољопривредном сајму заједнички представљају 22 привредна друштва и фирме из Српске.

Међународни пољопривредни сајам, 82. по реду, одржава се на свом расположивом отвореном и затвореном простору, као и Мастер-центру Новосадског сајма.

Понуду представља 1.500 излагача из Србије, као и 60 земаља из окружења, Европе и свијета.

Највећа смотра агробизниса у региону отворена је у суботу, 9. маја, а завршава се у петак, 15. маја.