latinica  ћирилица
13/05/2015 |  09:52 | Аутор: СРНА

Мејер: Напада ће бити још, исламисти теже једној држави

Амерички експерт за Балкан Стивен Мејер изјавио је Срни да смртоносни напади радикалних исламиста у Републици Српској и Македонији представљају тежњу балканских исламиста, посебно Албанаца, да се споје у једну државу.
 - Фото: Novosti.rs
Фото: Novosti.rs

Мејер сматра да ови напади значе да на Балкану нису ријешена питања граница и структуре политичких заједница, те сматра да ће таквих напада бити још.

"Примјери на Блиском истоку охрабрују балканске радикалне исламисте да слиједе своје локалне циљеве. Из тог разлога врло је вјероватно да ће бити повећан контакт између балканских екстремиста и ширег радикалног исламског покрета на Блиском истоку. То значи и да ће бити још таквих напада на Балкану", истакао је Мејер.

Мејер сматра да, супротно ономе што македонски лидери кажу, ови напади немају никакве везе са чињеницом да Македонија није интегрисана у НАТО или ЕУ.

"Готово је сигурно да ће бити још промјена граница у региону и рјешавање ових проблема захтијеваће ванредну креативност и вођство на Балкану", нагласио је Мејер.

Мејер је истакао да напади у Српској и, нарочито, у Македонији представљају опасну ескалацију радикалног исламског насиља.

Он као разлог за ескалацију насиља наводи “Исламску државу“ и рат у Сирији, који представљају примјере и охрабрење за балканске екстремисте.

Што се више "Исламска држава" ангажује у насиљу и крвави рат у Сирији буде настављен, то ће, сматра Мејер, бити већи мамац за исламисте на Балкану да чине своје насиље.

"Они виде `Исламску државу` као брилијантан, пркосан примјер исламске славе и пркоса према Западу и рату у Сирији, као рату који је са Запада надахнут", нагласио је Мејер.

Полицајац Драган Ђурић убијен је 27. априла у терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику, који је извршио Нердин Ибрић /24/ из Сапне код Зворника. Том приликом рањени су полицајци Жељко Гајић и Стево Миловановић. Ибрић је ликвидиран приликом размјене ватре са полицијом.

У сукобу полиције са терористима на подручју Куманова у Македонији 9. и 10. маја погинуло је осам полицајаца, а 37 је лакше или теже повријеђено. Пронађена су тијела 14 особа за које се претпоставља да су припадали терористичкој групи.