latinica  ћирилица
13/05/2015 |  18:14 | Аутор: РТРС

Ревија олдатјмера старих сто година у Требињу (ВИДЕО)

Луксуз и гламур прошлих времена данас на улицама Требиња и то у паради четрдесетак олдтајмера из цијелог свијета.
Требиње - ревија вриједних олдтајмера - Фото: РТРС
Требиње - ревија вриједних олдтајмераФото: РТРС

Поносни колекционари провозали су требињским улицама популарне и веома скупе ролс ројсеве, бентлије, пакарде БМВ-ове и друге најпознатије олдтајмере. Неки примјерци су уникатни, неки стари више од стотину година. 

Из италијанске Анконе, преко хрватске и црногорске обале стигли су неки од најскупљих и веома ријетких примјерака олдтајмера. Накратко су „донијели“ дух старих времена и богаташког живота са почетка двадесетог вијека. Најбоља илустарција је сребрни ролс ројс из 1910. године, непроцјењиве вриједонсти.

- Имам га већ двадесетак година,а колико сам га тада платио.... не сјећам се, рекао је Клауд Девор, власник Ролс Ројса из Холандије.

Власници не воле да говоре колико коштају њихови специјални мезимци. Кажу, у питању је страст за старим аутима или породична традиција, не престиж и богатство.

- Супруга и ја путујемо свуда са Бентлијем, из 1925. године. Угодно је возити, свуда изазивате велику пажњу, људи воле да виде како изгледа. Мање их занимају карактеристике и механика, истакао је Ерик Дутуркајм из Британије.

За неке, олдтајмери су колекционаркси примјерци, док су другима основно и једино превозно средство. Брзина, кажу, није проблем, јер и сад могу „потегнути“ до 120 км на час.

Посебну чар за већину власника има и то што је свако путовање непредвидиво. Изненадне кварове сами рјешавају, најбољи су механичари, јер у душу познају свог "мезимца".

Ова јединствена ревија дио је туристичког пројекта „Трансапениника“ који већ 30 година организује италијанска агенција „Туфастфорју“.

Уз сарадњу са Туристичком организацијом Требиња први пут и Херцеговина је уцртана на њихову руту. Неће је заобићи ни наредне године.