latinica  ћирилица
14/05/2015 |  20:02 | Аутор: Б92

Годинама изигравао оданог члана партије, све био перформанс

Један канадски политичар извео је нешто што би могло да се сматра можда и најдужом преваром у историји, након што је открио да је његова кандидатура за Конзервативну партију дио дугорочног умјетничког перформанса.

Крис Лојд поднио је оставку након што је признао да је све вријеме играо “улогу“ и заправо се “завитлавао“ са Конзервативцима.

Он је чак и саботирао партију у посљедње четири године, покушавајући да помјери границе између умјетности и политике. Упркос чињеници да није у потпуности разоткрио шта му је био мотив за тако нешто, Лојд каже да је “изненађен“ да је експеримент потрајао тако дуго.

“Морам да признам, мислим да је наш демократски систем невјероватно циничан, сломљен и уврнут“, рекао је овај умјетник за ЦБЦ Радио.

Бивши предсједник изборног комитета разоткривен је захваљујући истрази медијске мреже ЦБЦ и Лојд је морао да поднесе оставку.

Његов подухват бацио је сумњу на цјелокупан процес одабира кандидата , будући да је Лојд извео низ чудних и субверзивних активности прије и након прикључења партији.

У априлу 2011, само неколико мјесеци прије него што ће се прикључити Конзервативцима, Лојд је послао партији чек на 30 милијарди долара за “Ф-35 борбене авионе“.

Такође, све вријеме је био члан групе Лиднов која се активно бори против тога да Конзервативна партија освоји већину гласова.

Чудно је и то што је Лојд чак покушао да све призна премијеру и вођи Конзервативне партије Стивену Харперу. Писао му је писма сваког дана о разним темамама. Неке су биле изузетно важне, док су друге биле шаљиве. Некад му је слао исписану гомилу бесмислица. Међу тим писмима било и неколико оних у којима је детаљно објаснио зашто изводи тај перформанс.

Као што је и очекивао, већина његових писама никад није прочитана.

Разоткривен је тек онда када је један новинар кришом снимао његов говор у једном центру умјетности.

Лојд у том снимку пред публиком говори о свом пројекту и томе шта планира да уради са кандидатуром. Рекао је да његово умјетничко дјело има за циљ само да не дозволи противничком кандидату да добије изборе.

Лојд је разговарао тек с неколицином од многих новинара који су жељели да направе интервју с њим.

“Вјерујем да је стварање уметности политички чин – некад много више политички него што то увиђамо“, написао је он у посљедњем писму које је упутио премијеру.

“Желио сам да тестирам границе слободног говора и истражим могућности изражавања независних гледишта унутар изборног система који предност даје идеологији доминантне партије“, објаснио је он.