latinica  ћирилица
15/05/2015 |  11:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Колекционар умјетнина оставио келнерици 100.000 долара

Дугогодишњи гост једног ресторана у Њујорку оставио је омиљеној конобарици и њеној нећаки изненађујући бакшиш у виду од 100.000 долара.
Морин Донохју-Питерс - Фото: Getty Images
Морин Донохју-ПитерсФото: Getty Images

Морин Донохју-Питерс (53) добила је позив од адвоката који ју је обавијестио да је колекционар умјетнина Роберт Елсворт преминуо и да јој је оставио нешто тестаментом.

"Била сам шокирана. Нисам ништа очекивала. Он је био дарежљив човјек и увек фин према свима", рекла је Донохју-Питерс о Елсворту који је више од пола вијека одлазио у "Донохју стејк хаус" ресторан.

Елсворт је тестаментом оставио 100.000 долара Донохју-Питерсовој и њеној 28-годишњој нећаки Морин Бари.

Ресторан "Донохју" је институција на Менхетну, пише АФП. Са затамљеном салом, зидовима прекривеним дрвеном оплатом и црвеним стоњацима подсјећа на традиционалне америчке ресторане и има лојалну базу гостију.

Елсворт је био познати колекционар и дилер азијске умјетности а познат је и као дарежљив човјек. Донирао је 22 милиона долара вриједне азијске слике Метрополитен музеју 1986.

Локални медији процјењују да је "тежак" око 200 милиона долара а гост ресторана био је од самог почетка 1950. када се спријатељио са оцем Донохју-Питерсове. Био је редован гост а спријатељио се и са Донохју-Питерсовом која је посао преузела 2000. а истовремено остала да ради и као конобарица.

"Увијек је имао осмјех на лицу. Увијек је исто наручивао. Све бих дала да могу да га вратим. Нема тих пара које могу да га замијене", рекла је она.