latinica  ћирилица
16/05/2015 |  11:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко потписао закон о забрани совјетских симбола

Украјински председник Петро Порошенко је данас потписао пакет закона који забрањују совјетске симболе и пропаганду из времена комунизма, саопштио је његов кабинет.
Петро Порошенко - Фото: AP
Петро ПорошенкоФото: AP

Украјински предсједник Петро Порошенко је данас потписао пакет закона који забрањују совјетске симболе и пропаганду из времена комунизма, саопштио је његов кабинет.

Ти закони су прошлог мјесеца усвојени у украјинском парламенту, што је наишло на оштру реакцију званичне Москве, пренијела је агенција АФП.

Закони забрањују "совјетске симболе, осуђује комунистички режим, отвара архиве совјетских специјалних служби" и званично признаје улогу једне националистичке групе која се средином 20. вијека борила за независност Украјине, а прво је била на страни њемачких нациста, да би се касније борила и против њих и против совјетских трупа.

Осим што је разбјеснио Русију, тај закон је послије усвајања у парламенту, такође, повећао тензије у односима са проруским снагама на истоку земље, које су у сукобу са украјинским снагама од априла 2014. године.

Пакет закона забрањује истицање заставе СССР у Украјини и прописује да статуе Лењина из времена Совјетског савеза треба да буду срушене, а тргови који носе његово име преименовани.

Поред тога, исти закони забрањују и нацистичку пропаганду.