latinica  ћирилица
16/05/2015 |  12:46 | Аутор: СРНА

Крекић: Прошла година за Модричу - година несреће

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је поводом годину дана од катастрофалних поплава да је 2014. година у Модричи била година несреће у којој су поплаве домаћинствима, привреди, пољопривреди и инфраструктури начиниле штету од 26,3 милиона КМ.
Модрича - Фото: СРНА
МодричаФото: СРНА

Начелник Крекић рекао је Срни да је током поплава 15. и 16. маја из 1.443 домаћинства евакуисано 2.300 лица, а под водом је било 49 привредних субјеката и 1.926 хектара пољопривредних површина.

Највећу штету претрпјели су привредници 11.217.414 КМ, домаћинства 10.907.733 КМ, штета у пољопривреди била је 3.350.491 КМ, на објектима инфраструктуре 3.310.974 КМ, а у сточарству 191.028 КМ.

"У години катастрофе на видјело је изашла несебична солидарност и хуманост стотина људи који су притекли у помоћ Модричи, док су истовремено Модричани пружили помоћ становницима Шамца, града похараног водом са катастрофалнијим посљедицама од Модриче", каже Крекић.

Он подсјећа на надљудске напоре спасилаца Ронилачког клуба "Видра" Модрича, припадника Хеликоптерског сервиса Републике Српске, посаде Хеликоптера оружаних снага Хрватске, медицинског особља, припадника полиције, Ватрогасне јединице Модрича и добровољаца у спашавању људи и добара, као и стотине волонтера студената са Универзитета Бањалука, активиста Омладинске банке из 15 градова БиХ, чланова Светосавске омладинске заједнице и других организација из Модриче који су данима помагали у чишћењу кућа.

Хуманитарна помоћ у храни, води, лијековима, одјећи, обући, намјештају и новцу из земље и иностранства олакшала је живот угроженима у катастрофи, каква није забиљежена у историји овог града.

Крекић је подсјетио да је Штаб за ванредне услове Модриче, због пријетње по насеља уз ријеку Босну, 15. маја прогласио ванредну ситуацију, иако нису постојали законом прописани услови, а ноћ раније становници избјегличког насеља Добор упозорени су на опасност.

"Оваква одлука била је исправна и њеном реализацијом избјегнуте су људске жртве и већа штета у овом насељу и другим угроженим мјестима", тврди начелник Модриче и подсјећа да је у поплавама у Модричи, нажалост, страдала једна особа.

У воденој стихији ријеке Босне, чији је водостај достигао незапамћених 750 центиметара, страдало је и 12 грла крупне стоке, 67 свиња, 37 оваца, 12 коза, 620 комада перади, 12 паса и шест мачака.

Са поплављеног подручја од 17. до 27. маја, уклоњено 4.180 метара кубних чврстог отпада, од чега 2.800 кубика из најугроженијих насеља Добор и Вишњик.

Крекић каже да су ваучерима Фонда солидарности Владе Републике Српске, које је добило 647 домаћинстава, ублажене посљедице катастрофе у домаћинствима.

Санација стамбених објеката вршена је властитим радом, средствима поплављених домаћинстава и средствима донатора.

"Опоравак од поплава траје и даље. Крајем маја и почетком јуна, средствима Европске уније у оквиру Програма за опоравак од поплава, почиње санација 67 стамбених објеката", напомиње Начелник Крекић, те истиче да су обилне кишне у брдском дијелу општине покренуле 130 клизишта у којима је уништено 25 стамбених објеката.

Овим људима, каже Крекић, до сада нико није пружио адекватну помоћ, због чега ће рјешавање овог питања бити приоритетно у наредном периоду.

Крекић истиче да је приоритет изградња новог насипа у насељу Добор, уређење корита ријеке Босне, изградња одбрамбеног насипа у засеоку Полог у Милошевцу и кишне канализације у граду.

Начелник Крекић каже да локална заједница властитим средствима не може сама реализовати ове капиталне пројекте, због чега очекује помоћ Владе Републике Српске, донатора и кредитора.

"У току је израда Програма санације путева, за који ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједити 1.000.000 КМ кредитних средстава Свјетске банке", рекао је Крекић и додао да је Модричи пружена и морална подршка свих институција Српске.