latinica  ћирилица
19/05/2015 |  13:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Израелка у 65. години родила дјечака

Једна 65 - годишња Израелка постала је најстарија породиља у Израелу и једна од најстаријих у свијету, када је у понедјељак родила своје прво дијете, јавили су данас израелски медији.

Хаја Сара Шахар, ултраортодоксна Јеврејка из Бнеи Брака, крај Тел Авива, родила је своје прво дијете здравог дјечака у болници Меир у Кфар Саби, наводе медији.

Она ја покушавала да остане трудна откако се вјенчала прије 45 година. Беба је рођена царским резом, а зачета је ин-витро оплодњом, спермом донатора или купљеном, болница није до краја објелоданила.

Сахар и њен супрг Шмуел (67) приписали су успјешну трудноћу благослову свог рабина, наводе израелски медији.

Докторка Тал Битор, гинеколог у израелској болници Меир, гдје је рођен дјечак од 2,68 килограма, изјавила је да Шахар може да доји, иако је у поодмаклом добу.

- Ми не препоручујемо покушаје трудноће послије 54 године, али смо били врло узбуђени током порођаја. Не сумњамо да ће она бити одлична мајка. Она је посебна особа. Беба је врло слатка, рекла је докторка.

Вјештачка оплодња у Израелу је забрањена послије 54. године.

Докторка је такође рекла да је трудница редовно долазила у клинику за праћење високо ризичне трудноће, ишла на неопходне тестове и ултразвук, да је увијек сарађивала, никада се није жалила, нити јој је била потребна дуга хоспитализација.

Након порођаја је поручила: - Никада не одустати.

Прошле године је једна 61- годишња жена родила сина у болници у Јерусалиму.

Израелски медији наводе да није сасвим јасно ко је настарија породиља у свијету.

Прије двије године британски "Дејли мејл" је објавио да је Раџо Деви Лохан из Индије настарија породиља која је родила дијете у 69-ој години.

Међутим, 2008. године је Еј -Би- Си њуз јавио да је једна друга Индијка, Омкари Панквар, родила близанце у 72- ој години.

"Џерузалем пост" помиње и Мариу дел Кармен Бусаду де Лару из Шпаније која је родила близанце са непуних 67 година.