latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:21 | Аутор: Б92

Најскупље намирнице на свијету

Белуга кавијар је званично најскупља намирница на свијету. Једна конзерва кошта скоро 38 хиљада америчких долара. Најскупља кафа долази из прашума Индонезије, док најскупљи оброк у авиону кошта близу 3.153 долара
Белуга кавијар - Фото: илустрација
Белуга кавијарФото: илустрација

Одлазак у супермаркет задовољиће углавном кулинарске потребе већине људи. Ипак, за свјетске милионере вриједи правило - "има се, може се".

Најскупља кафа долази из измета ласице

Ричард Хардвик и Дејвид Фостер, власници кафића који продаје необичне топле напитке, гостовали су у документарцу "Најскупља храна на свијету".

- Ова се кафа прикупља у суматранским џунглама у Индонезији. Тачније, сакупља се измет ласица које се хране плодовима кафе. Ова кафа нема киселост, нити је горка будући да пролази кроз дигестивни тракт ласица чији ензими редукују киселост у зрнима - појашњавају Хардвик и Фостер.

Само једна шоља ове кафе кошта 16 америчких долара.

- Сакупљамо зрна, сушимо их и чистимо, и то радимо са сваким појединачним зрном. У питању је савршена и најскупља кафа, идеалан начин да завршите свој оброк - додаје се.

Белуга кавијар - симбол моћи и престижа

У најскупљим свјетским хотелима конзерва бијелуга кавијара од 1,8 килограма кошта 37.831 америчких долар.

- Кавијар је симбол луксуза. Претпостављам да је неким људима важно да задрже свој статус. Треба да чекате 12 година прије него што је белуга спремна да произведе јаја. Због тога је тај кавијар изузетно риједак и скуп специјалитет - каже Лаура Кинг, оснивачица компаније "Кингс Фајн Фуд" и стручњак за кавијар.

Гамбори скупљи од злата, сладолед од воде са афричких ледених капа

Обичан оброк у авионима кошта између 1,5 и три долара, док оброци у бизнис класама углавном коштају између шест и 16 долара.

Једна приватна авио-компанија креира оброке за своје клијенте, а они коштају између 400 и 1.600 долара.

- Кад сте у ваздуху, изгубите педесет одсто окуса соли, зато се, кад дизајнирамо оброке, трудимо да направимо изузетно снажне окусе који ће остати свјежи и неће се сушити - каже Даниел Хјум из ове компаније.

Још неке од необичних и екстремно скупих намирница су, на примјер, гамбори (грам кошта више него грам злата), као и сладолед направљен од воде с ледених капа у Африци.