latinica  ћирилица
22/05/2015 |  18:52 | Аутор: СРНА

Најстарије руско позориште у Београду од 25. до 28. маја

Најстарије позориште у Русији, Театар Волков, гостоваће у Београду од 25. до 28. маја и у Београдском драмском позоришту /БДП/ извести комад "Мјесец дана на селу", по тексту Ивана Тургењева.
Конференција за новинаре у Руском дому - Фото: СРНА
Конференција за новинаре у Руском домуФото: СРНА

Осим представе у БДП-у, овај театар ће 26. маја у Руском дому премијерно извести представу "Није се вратио из боја" по текстовима пјесама из Другог свјетског рата, међу којима и Владимира Висоцког и Булата Окуџаве, а 28. маја представу "Сањала сам башту" по ријетким романсама Владимира Набокова.

Гостовање је омогућено протоколом о сарадњи који су данас у Руском дому потписали директор БДП-а Слободан Ћустић и сенатор Руске Федерације Анатолиј Лисицин.

Ћустић је оцијенио да је гостовање овог позоришта са руским глумцима, који ће изводити представу на руском језику уз титл, историјски дан за БДП и све љубитеље позоришта.

Руски сенатор Анатолиј Лисицин је, говорећи о пријатељству Србије и Русије, али и активностима своје фондације на обнови гробова руских војника ван Русије, поручио да Србија и Русија имају задатак да до 2018. године "реконструишу улогу Русије и Србије у Првом свјетском рату".

"Скоро 100 година су Србија и Русија учили историју Првог свјетског рата из сценарија који нас је тјерао Запад да читамо. По том сценарију су улоге Русије и Србије биле минимализоване", рекао је Лисицин, чија је фондација иницирала реконструкцију Руског некропоља на београдском Новом гробљу.

Он је навео да је Фондација "Анатолиј Лисицин" потписала са режисером Емиром Кустурицом уговор о креирању Међународног хуманитарног волонтерског пројекта на подручју бивше Југославије.

Лисицин је напоменуо да су пронађена и гробна мјеста руских војника на подручју БиХ и да је "Институт Емира Кустурице преузео обавезу да води истраживачку дјелатност и да помаже том међународном хуманитарном пројекту".

Театар Волков је најстарије руско позориште, основано у граду Јарослављу 1750. године, а данас је једно од водећих позоришта у Руској Федерацији.