latinica  ћирилица
24/05/2015 |  19:43 | Аутор: РТРС

Да ли је реална процјена штете од поплава у Бијељини? (ВИДЕО)

Градска власт у Бијељини тврди да је због мајских поплава индиректна штета 392 милиона марака. Такође, сматрају накарадном одлуку да се не призна штета за 3 000 домаћинстава гдје вода није ушла у кућу,али је поплавила помоћне објекте.
Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook) -
Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)


Идемо до Бијељине, гдје нас чека Владимир Милићевић. Владимире, много је грађана који су незадовољни начином на који је Градска комисија процијенила штету?

Апсурдно, али истинито је то да чак и поплављени становници тврде да је штета по неколико пута већа од реалне. Надлежни у градској управи кажу да ће провјерити ове наводе и да ће тек након тога моћи да кажу да ли је штета од поплаве реално приказана, или не. 

Драшку Шкорићу поплава је уништила пластенике и музеј који свједочи о историји и култури дијела Семберије. Шкорић каже да је штета око 13 000 марака, међутим, из градске управе је добио извјештај у коме се наводи да је штета десет пута већа.

"Направили су процјену штете ону за коју би им ја дао цијело имање за те паре", наводи Драшко Шкорић.

Како се дошло до цифре од 139 000 марака у случају Драшка Шкорића надлежни ће провјерити.

 "Ми ћемо провјерити откуд разлика, треба ући у архиву,консултовати се с људима из јединственог регистра .А његова дужност као грађанина је била да ако зна да је грешка да укаже на ту грешку" каже Славиша Савић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић тврди да према процјенама ,индиректна штета износи 392 милиона, што је отприлике девет буџета града.

"Штета у Бијељини је била највећа, свака част другим градовима, ви знате да је овдје било два мјесеца ванредно стање и да је сва вода која се слила дошла у Бијељину" истакао је градоначелник  Мићић.

"Градоначелник је изјавио да је штета 365 милиона, ако је 10.000 кућа поплављено и ако би добили по 10 000 марака да је сто милиона, па се поставља питање гдје је још 265 милиона" пита се Иван Бурић, шеф Одборничког клуба СНСД-а.
Остаје нејасно како је обављена процјена изгубљене добити и индиректне штете и како се дошло до износа од 392 милиона. Или је ово само покриће за вишемилионски дефицит у буџету.
Иначе, новца недостаје и за реализацију започетих пројеката, међу којима је и изградња насипа на ријеци Јањи ,па је ,како сазнајемо, претходних дана градоначеник Бијељине обилазио Амбасаду Турске како би путем Развојне агенције ТИКА добио четири милиона марака за наставак радова у Јањи.