latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:05 | Аутор: Блиц

Монблан на највећој фотографији у свијету

Међународни тим под вођством италијанског фотографа Филипа Бленгинија објавио је у склопу пројекта "In2White" огромну панорамску фотографију Монблана која има чак 365 гигапиксела.
Највећа фотографија на свијету - Фото: blic.rs
Највећа фотографија на свијетуФото: blic.rs

Тако је она постала до сада највећа фотографија на свијету коју је направила људска рука.  Ријеч је о фотографији сложеној од 70.000 фотографија, које су Бленгини и његова екипа крајем прошле године на висини од 3.500 метара и температурама нижим од -10 степени Целзијуса снимали током двије седмице, од чега је само снимање трајало 35 сати, како би у коначни кадар успјела да стане цијела планина.

За снимање су користили апарате Canon EF 400mm f/2.8 II IS, Canon 70D DSLR i Canon Extender 2X III,  који су били постављени на посебном роботском постољу.

Добили су чак 46 терабајта материјала, а обрада након које је настала коначна слика потрајала је два мјесеца. Када би ову фотографију неко одштампао, она би била величине фудбалског игралишта.

Треба напоменути, да ипак постоји и једна још већа фотографија, коју је снимила НАСА, а ријеч о фотографији Мјесеца коју је забиљежила свемирска летјелица, па стога не улази у конкуренцију.

Фотографију Монблана могуће је детаљно претраживати, а посебан је изазов открити позицију једног орла у лету, као и локације неколико планинара. На интерактивном прегледачу дио детаља могуће је видјети помоћу алата - Tour.

Фотографија се детаљно може прегледати на сајту In2WHite.com.