latinica  ћирилица
26/05/2015 |  17:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Јахјага: Регион треба да говори једногласно

Предсједница самопроглашеног Косова Атифете Јахјага је рекла да су сада, више него икада, државе Западног Балкана уједињење у настојању да уђу у ЕУ.

Она је на Самиту процеса сарадње Југоисточне Европе одржаном у Тирани рекла да је ЕУ једини избор за сваку од земаља и да то помаже трансформацији региона.

- Ово је било могуће отварајући европску перспективу за свакога од нас, јер је битан био један корак који нам је помогао да превазиђемо посљедице прошлости и учинио је неопходном потребу за сарадњом. И ово је један тренутак који треба да сачувамо, јер пројекат ЕУ не само да је донио политичку стабилност већ је и повећао просперитет, омогућио слободу кретања и помогао у помирењу међу народима - рекла је Јахјага.

Косовска предсједница је оцијенила да су све земље Западног Балкана у незаустављивом процесу европских интеграција, што је гаранција развоја свих земаља.

- Интеграција у један овакав систем вриједности ће очувати мир и измјениће разумијевање међу нама. Ова прагматична сарадња међу народима је потребна за регион Балкана. Он нам помаже да продубимо дијалог и да затворимо пут конфронтацији. Посљедње промјене у региону су биле могуће само због јасног циља европске интеграције. И из тог разлога ми имамо потребу данас да европска перспектива региона уједини све, да буде конкретна и да пружа подстицај на унутрашње реформе - навела је Јахјага.

Она је истакла да Косово остаје посвећено регионалној стабилности и јачању међусусједских односа доприносећи унапређењу сарадње.

- Регион треба да говори једногласно: у стварању заједничких пројеката развоја, посебно у инфраструктури и енергетици, и да постане дио битних европских карата на овим пољима. Зато нам је потребна ужа сарадња међу нама, да подстакне економски развој и конкуренцију. Изнад свега, судјеловање у борби против корупције и организованог криминала, а посебно у борби против прекограничног криминала - закључила је Јахјага.