latinica  ћирилица
28/05/2015 |  07:51 | Аутор: СРНА

Новалић: Тешко је рећи како даље

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић потврдио је да је на јучерашњој сједници Владе дошло до проблема у вези са именовањем надзорних одбора у јавним предузећима и сукоба између ДФ-а с једне, те СДА И ХДЗ-а БиХ с друге стране.

"Тешко је рећи како ће све даље тећи. Свакако да то показује несклад... ја бих рекао од почетка. Било ми је чудно одакле сад та тема? Међутим, није ми више чудна. Врло је важна и `камен је спотицања` између странака које чине Владу ФБиХ", рекао је Новалић.

Он је у Мостару након сједнице Владе изјавио да треба провести одлуку Владе која је прошли пут донесена и која је на трагу договора шефова странака.

На тој сједници, министар енергетике, индустрије и рударства Реуф Бајровић /ДФ/ предложио је да се у дневни ред уврсти избор шест чланова Надзорног одбора "Електропривреде ХЗ ХБ" који су прошли конкурсну процедуру, те су дио редовног именовања које је започео претходни министар.

Министри из СДА и ХДЗ БиХ нису прихватили његов приједлог. На прошлој сједници Владе СДА и ХДЗ донијели су одлуке о смјенама и привременим именовањима у "Електропривреди ХЗ ХБ" и "Алуминију" из Мостара на чему је ХДЗ инсистирао скоро мјесец дана, када је Влада запала у кризу.

Претходних дана Бајровић је кроз медије упозоравао да нису законите одлуке које је Влада ФБиХ донијела на прошлој сједници у вези са смјенама у надзорним одборима "Електропривреде ХЗ ХБ" и "Алуминија".

Бајровић је након сједнице рекао да је редовна конкурсна процедура за "Електропривреду ХЗ ХБ" завршена и да је у складу са законом предложио да се људи који су прошли на конкурсу именују у Надзорни одбор.

Влада ФБиХ скоро мјесец дана није засједала због кризе која је настала због смјена и именовања у јавним предузећима.