latinica  ћирилица
28/05/2015 |  09:58 | Аутор: СРНА

Лидери водећих албанских странака у Македонији оптужени за издају

Бивши припадници Ослободилачке националне армије /ОНА/ пријетили су лидерима албанских политичких партија у Македонији Алију Ахметију и Менхуду Тачију, оптужујући их за издају у Куманову, пише скопски лист "Дневник".
Куманово, Македонија (архива) -
Куманово, Македонија (архива)

Сукоб албанске терористичке групе са полицијом у Куманову изазвао је лавину критика на рачун Ахметија и Тачија, које иду од тога да нису заштитили "грађане Албанце" у кумановском Дивљем Насељу, па до оптужби да су "предали косовску групу".

Бивши командант ОНА Џезаир Шаћири оптужио је лидера Демократске уније за интеграцију /ДУИ/, која је чланица владајуће коалиције у Македонији, Алија Ахметија да је издајник и да заслужује метак.

Он тврди да се Ахмети никада није борио за Албанце у Македонији, већ да је 2001. године боравио на Косову. "Али Ахмети је више пута заслужио метак због мноштва издаја", рекао је Шаћири.

Огранак ОНА у Гостивару поручио је у саопштењу да ће "правда тешко казнити издају у Куманову".

У саопштењу се наводи да је "банда коју чине Ахмети, лидер опизиционе Демократске партије Албанаца /ДПА/ Менхуд Тачи и неколико косовских политичара, у сарадњи са македонским властима, организовала масакр у Куманову 9. маја".

Из ДУИ и ДПА за сада не коментаришу ове пријетње, а није познато да ли су двојица албанских политичких лидера у Македонији појачали обезбјеђење.

Група наоружаних терориста сукобила се 9. и 10. маја са македонском полицијом у Куманову.

Након овог сукоба у кумановском Дивљем Насељу пронађена су тијела 10 албанских милитаната.