latinica  ћирилица
01/06/2015 |  08:40 | Аутор: Б92

"Теорија великог праска" додјељује стипендије студентима

Почетком наредне академске године двадесетак студената који су примљени на "UCLA", али нису у прилици да покрију трошкове студирања, добиће стипендију која носи назив "The Big Bang Theory" ("Теорија великог праска").

"Базинга!", што би рекао Шелдон Купер, јунак хит серије "Теорија великог праска", на вијест која ће свакако обрадовати студенте престижног Калифорнијског универзитета ("UCLA"), а случај је без преседана, будући да досад ниједна стипендија није названа по некој ТВ серији.

Осим што преузима име једног од најпопуларнијих ситкома, стипендија се одликује и по томе што су је основали ко - продуцент серије Чак Лор и већина њених глумаца, међу којима Џим Парсонс, Кејли Куоко-Свитинг, Џон Галеки и Сајмон Хелберг, као и ТВ мрежа Си-Би-Ес и студио Ворнер Брос.

Захваљујући њиховим донацијама прикупљено је близу четири милиона долара.

Као што и сам њен назив говори, стипендија ће бити намијењена студентима математичких, научних, технолошких и инжењерских наука.

- Серија "Теорија великог праска" је била прави поклон за нас, посвећена научној заједници и подржана од ње, па смо одлучили да јој мало вратимо од оног што нам је дала - објаснио је Лор у интервјуу за сајт Верајети.

- У том духу, наша "породица" је дала значајну донацију и заједно ћемо подржати будуће ерудите, научнике и лидере - рекао је он.

За "UCLA" је ово прилика да му се придруже нови бриљантни студенти, који потичу из сиромашнијих друштвених средина.

Наиме, да би неко уписао престижни универзитет у Лос Анђелесу осим одличних школских резултата потребно је да има и прилично дубок џеп.

Како би ствар била још забавнија, имена одабраних студената биће саопштена током снимања серије, чија ће нова сезона почети да се приказује од идућег септембра.