latinica  ћирилица
01/06/2015 |  12:58 | Аутор: СРНА

Могућ повратак из старости у младост!

Деведесетогодишње Јапанке у будућности би могле да живе животом много млађих дама - научници су открили један од могућих разлога старења и успјели да помладе ткиво жене од 97 година!

Већ дуже је познато да оштећења митохондрија и слабљење њихове функције изазива одређене симптоме старења, међу којима губитак косе и физичке тежине, затим кривљење кичме, остеопорозу и слично.

Према једној од научних теорија - тзв. "митохондријској теорији старења" - узрок пропадања ткива јесу мутације које се скупљају у митохондријској ДНК.

Међутим, истраживање научника са Универзитета "Тсукуба" у Јапану показује да узрок оштећења нису мутације већ вањски фактори.

Они су анализирали разлику у функционисању митохондрија у линијама ћелија младих и старих људи и открили су да није било видљивих разлика у мутацијама.

Овакав резултат навео их је на закључак да би старење ћелија могло бити узроковано тзв. "епигенетским факторима", односно да иза оштећења карактеристичних за старење стоје повећани нивои одређених протеина.

Ако је то тачно, онда би "ресетовање" ћелија у стање матичних ћелија могло да исправи и уклони те факторе. Ову идеју потврдили су тестови на ћелијима старијих људи – "репрограмирање" је старе ћелије поновно претворило у младе.

Научне анализе откриле су да постоје два поља у ДНК која у митохондријима контролишу стварање једноставне аминокиселине познате као глицин.

Када су научници линије ћелија 97-годишње жене "купали" у глицину десет дана, митохондрији су вратили способност стварања енергије, а нека оштећења повезана са старењем су нестала!

Јапански стручњаци за сада су помлађивање успјели да направе само на линијама ћелија у лабораторији.

У својим новим истраживањима покушаће да открију да ли исти "епигенетски фактори" дошприносе генерално старењу организма људи, односно могу ли се искористити за заустављање старости и, чак, обртање тог процеса - из старости у младост!