latinica  ћирилица
02/06/2015 |  10:47 | Аутор: AFP

Шпански "El Celler" најбољи ресторан на свијету

Шпански ресторан "El Celler de Can Roca" проглашен је за најбољи на синоћњој додјели награда Најбољих 50 свјетских ресторана у Лондону.
Шпански ресторан "El Celler" - Фото: ТАНЈУГ
Шпански ресторан "El Celler"Фото: ТАНЈУГ

Ресторан који воде браћа Хоан, Хорди и Хосеп Рока ову ласкаву титулу добио је и 2013. године. Жири наводи да је "El Celler" ресторан који је истовремено традиционалан и авангардан који никада није заборавио своје скромне коријене, осјећај топлине породичног дома и потребу да сервира укусна јела и изванредна вина.

Друго мјесто заузео је италијански "Osteria Francescana" док је на трећем мјесту четвороструки побједник из Данске "Noma". "El Celler" који се налази у Гирони, користи састојке типичне за Каталонију и комбинује их са винима и шеријима Иберијског полуострва.

Награде, које магазин "Rastaurant" додјељује од 2002. године су међу најзначајнијим. Жири чине 972 "независна стручњака" - критичари, кувари, власници ресторана и гурмани.

Ове године награде су се нашле на удару критика због наводних дилова између ресторана и чланова жирија, па су организатори унајмили консултантску фирму Делојт да надгледа гласање.