latinica  ћирилица
02/06/2015 |  14:50 | Аутор: Б92

Тајна породична историја Бера Грилса

ТВ авантуриста Бер Грилс можда има значајну војничку позадину, али није ни сањао да је његов деда био ратни херој све док једном приликом није наишао на стара породична документа.

Тед Грилс, бригадир у Другом свјетском рату, био је заповједник најтајније војне јединице Винстона Черчила, зване “Т-Форце“, која је посљедњих дана рата имала задатак да трага за нацистичким научницима, умјешаним у развој оружја и технологије, извјештава “Телеграф“.

“Требало је да сакрију научнике на Западу како њихово знање не би пало у руке новог непријатеља: Совјетске пријетње“, каже Грилс.

Грилс је документа открио на тавану породичне куће док је помагао мајци са селидбом, али на њих није обраћао много пажње све док их током истраживања за своју књигу није однио у Империјални ратни музеј у Лондону. Тек тада схватио је у потпуности њихов значај.

“Улога јединице била је морално сумњив ход по танкој линији јер је за опште добро требало заштити оне које није требало штитити“, објаснио је Грилс.

Он је додао да је Тед Грилс био изваредна, али увек врло тиха особа, и вјерује да је његова улога у јединици очигледно била нешто са чиме је дуго живио.

Управо ова прича је извор мрачног тона који прожима цијелу књигу.