latinica  ћирилица
02/06/2015 |  21:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Куће у облику јелке усред шуме (ВИДЕО)

Еколошка кућа Примевал Сyмбиосис (промитивна симбиоза) на четири спрата која својим обликом подсјећа на јелку намијењена је љубитељима природе које желе да живе далеко од града у "шумским предграђима".
Еколошка кућа у облику јелке (Фото: miragestudio7) -
Еколошка кућа у облику јелке (Фото: miragestudio7)

Архитекта овог амбициозног пројекта који има за циљ поновно повезивање човјека и природе је дански студент Конард Војцик.

Овај млади Данац сматра да је неопходно успорити урбани развој који је, дјелимично, крив за сјечу шума.

"Човек је успио да за једва 200.000 година присуства на земљи уништи што је природа стварала стотинама милијарди година", написао је аутор ове еколошке куће на свом сајту.

У кући могу живети двије до четири особе. Зидови су потпуно прекривени соларним панелима, што омогућава значајну уштеду енергије.

Конструкција куће је у потпуности од дрвета, опремљене природним расхладним системом и биоразлагачем, што омогућава снабдијевање стана биогасом. Гас се прави од метана и ферментацијом органским животињских материја у одсутву кисеоника. Замисао архитекте је да се из ових резиденција уопште не емитује угљендиоксид.

Овакав еколошки механизам направљен је по узору на функционисање дрвећа које се храни из своје околине коју за узврат не загађује.

Кућа је површине 61 метар квадратни и може потпуно да буде рециклирана кад јој истекне рок трајања, преноси лист Фигаро.

Према плановима архитекте, куће треба да буду раштркане у природи како би се избјегао поглед на комшије.

Многи заинтересовани купци контактирали су Војцика који још увијек није истакао цијену првог прототипа куће-дрвета.