latinica  ћирилица
08/06/2015 |  09:06 | Аутор: Б92

САД: Почела да ради Прва црква канабиса

Они се “причешћују“ марихуаном, умјесто хљебом и вином, а умјесто хришћанских порука, њихов проповједник говори о “моћи траве“. То је Прва црква канабиса на свијету.
Прва црква канабиса у Индијанаполису (Фото: facebook) -
Прва црква канабиса у Индијанаполису (Фото: facebook)

У мају је овај “храм“ у Индијани добио дозволу да слободно конзумира канабис и слави његове “моћи“ и то захваљујући томе што је декларисан као непрофитна хуманитарна организација, иако ни медицинска ни рекреациона марихуана нису легализоване у Индијани.

Новооснована црква са сједиштем у Индијанаполису покренула је кампању на сајту GoFundMe како би прикупила новац за изградњу храма и до сад је на њиховом рачуну око 11.000 долара.

“Не желимо да трујемо људе. Желимо да их видимо здраве, а канабис је најздравија биљка на планети“, рекао је оснивач Бил Левин у интервјуу за Yahoo News.
.

Ко су вјерници који долазе у ту цркву? У шта они вјерују? Да ли ће полиција имати слуха за то што је марихуана укључена у церемоније?

Левин, 59-годишњи столар, покренуо је цркву 26. марта 2015. како би помјерио границе новог Закона о религијским слободама, који забрањује свако спречавање људи да практикују било коју религију. Левин се противио закону, али је рекао да је гувернер Мајк Пенс, потписавши га понудио “ђубриво“ које ће његовој новој религији омогућити прави процват.

“Након што је Пенс објавио да ће потписати закон, поново сам се родио“, каже он.

Црква окупља више од 700 “верника“ који плаћају годишњу чланарину од 50,40 долара. Група такође продаје и ризле.

Чланови цркве који себе називају “канабитеријанцима“, кажу да пушењем марихуане успијевају да се боље повежу са другима и самима собом.

Вјерују да поштовање 12 заповијести води добром животу:

Не буди ђубре. Према сваком се односи с љубављу, као равном себи.
Дан сваког јутра треба да ти почне осмијехом. Кад устанеш, прво њега понеси.
Своје тијело сматрај храмом. Не труј га лошом храном и газираним соковима.
Не искориштавај друге људе. Немој никог намјерно повриједити.
Никад не почињи свађу. Само их завршавај.
Гаји храну и животиње, унеси природу у дневну рутину.
Не буди интернет трол; поштуј друге, не даји им погрдна имена и не буди вулгарно агресиван.
Проводи 10 минута дневно контемплирајући на неком тихом мјесту.
Кад видиш силеџију, заустави га по сваку цијену. Заштити оне који сами себе не могу заштитити.
Често се смиј и засмијавај друге. Забављај се и буди позитиван.

Канабис “биљка која исцјељује“ је наша светиња. Она нас зближава са самима собом и другима. Она је наша фонтана здравља, наша љубав, која нас лијечи од болести и депресије. Прихватамо је цијелим срцем и духом, појединачно и групно.

Прво “богослужење“ у овој цркви одржано је 1. јула, али њена локација није позната.

Левин који је сам себе прозвао свештеником љубави, описао је церемонију као дивну “славу живота“.

“Чинићемо све добре ствари које чине друге цркве. Славићемо живот, саосјећајност и добро здравље. Сви ће од нас одлазити срећнији, пуни духа и здравији“, каже он.

Црква канабиса Бога дефинише као љубав и ништа више. Нема никакве каноне ни религиозна штива, али вјерници слиједе основне принципе светских религија, међу којима су љубазност и саосјећајност.

Занимљиво је, међутим, да ово није прва црква те врсте на свијету. Најстарији спиритуални ритуал који је укључивао марихуану, сеже у други миленијум прије нове ере. Такође, растафаријанци вјерују да их канабис зближава с богом.

Левинова црква неће производити, нити продавати марихуану, али ће “подстицати чланове да уживају у тој биљци док су у цркви, која је свијета, безбједна зона“.

Ипак, Данијел О. Конкл, професор права на Универзитету у Индијани, каже да ће црква вероватно морати да се суочи с неким последицама.

Наиме, уколико би била оптужена за поседовање илегалне супстанце, морала би да докаже на суду да је канабис заиста кориштен у спиритуалним ритуалима и да није реч о изговору за конзумацију наркотика.