latinica  ћирилица
08/06/2015 |  17:23 | Аутор: Независне

Пијани возачи постаће прошлост (ВИДЕО)

Проблем пијаних возача присутан је откада постоје аутомобили, али осим апела возачима да не сједају за волан у алкохолисаном стању и казнених мјера за оне које полиција ухвати у прекршају друштво још увијек није смислило прави одговор на овакво понашање у саобраћају.

То би ускоро могло да се промијени увођењем у аутомобиле система који открива присуство алкохола у организму возача и онемогућава покретање возила ако се за воланом налази пијана особа.

Једна од првих земаља која би требало да почне са примјеном ове технологије су Сједињене Државе.

Америчка Национална агенција за безбједност саобраћаја ради на технологији за детекцију алкохолисаних возача још од 2008. а почетком јуна објавили су видео у коме су објашњени основни принципи рада ових система.

У фокусу су тренутно два система. Први функционише попут неке врсте алкометра и открива присуство алкохола у даху возача, док други ниво алкохола мјери преко прста особе која се налази за воланом.

У првом случају, честице алкохола које издахне возач детектују се помоћу инфрацрвених сензора. Други систем открива присуство алкохола у крви на основу анализе спектра свјетлости која се рефлектује од коже на возачевом прсту.

Оба система могу се подесити тако да мјере степен алкохолисаности изнад законом дозвољене границе а у случају позитивног налаза аутоматски онемогућавају стартовање мотора аутомобила.

Очекује се да ће ове технологије у будућности бити комерцијализоване попут било ког другог безбједносног система који је присутан у савременим моделима.

У међувремену, инжењери ће морати да отклоне неке практичне недостатке ових система. Прије свега, мораће да пронађу начин како да спријече возача да “превари“ технологију.

Јер, како сада ствари стоје, умјесто оног ко се налази за управљачем, било ко од трезних путника могао би да завара систем тако што би дунуо у детектор или прислонио свој прст на сензор.