latinica  ћирилица
11/06/2015 |  10:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Ајнштајнова писма на аукцији

Када није разрађивао теорију релативитета Алберт Ајнштајн је писао писма у којима се дотицао разних тема, од Бога, студија свог сина, до мале локомотиве коју је добио као дјечак.

Ајнштајнова писма, на енглеском и њемачком, руком писана или куцана на машини, данас ће бити понуђена на аукцији.
 Како наводе из аукцијске куће Профајлс ин хистори, писма која је деценијама прикупљао један колекционар представљају једну од највећих колекција Ајнштајнових приватних писама која се нашла на аукцији.
 Писма нуде увид у Ајнштајнова размишљања ван компликованих научних теорија, каже оснивач аукцијске куће Профајлс ин хистори Џозеф Мадалена.
 "Сви знамо за његова достигнућа, како је променио свет теоријом релативитета", рекао је он АП-у и додао:
 "Али, ова писма показују његову другу страну. Шта је савјетовао децу, како је вјеровао у Бога".
 У једном писму Ајнштајн једог од синова тјера да ради геометрију, у другом тјеши пријатељицу која је открила да је муж вара, у писму ујаку присјећа се играчке коју је добио као дјечак.
 Када је реч о Богу, испоставило се да је Ајнштајн био агностик, а не атеиста, како се вјеровало.
 Мадалена очекује да ће 27 писама "отићи" за 5.000 до 40.000 долара, али је нагласио да су, према његовом мишљењу, писма непроцјењива за разумијевање једног од најсјајнијих научника 20. вијека.
 "То су сасвим сигурно најважније ствари које сам дотакао. Ово није аутограм Бејба Рута или потписана фотографија Мерилин Монро, ово су историјски значајни документи", рекао је Мадалена.