latinica  ћирилица
11/06/2015 |  11:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Будизам, бомбе и блузе - разноврсна употреба јапанског папира (ВИДЕО)

Већ 1.300 година јапански папир из маленог града Огаве коришћен је у различите сврхе - од материјала за будистичке списе до балона-бомби слатих на САД, а и данас има примјену.

Сада, док се Јапан припрема за обиљежавање 70. годишњице пораза у Другом свјетскм рату, папир је добио нову сврху - користи се за прављење одјеће.

"Ваши" - у преводу "јапански папир" - традиционално се прави од биљних влакана која се потапају у води и провлаче кроз филтер од бамбуса. Због своје постојаности "Огава-ваши" су вољели свештеници који су га користили сигурни да ће њихови записи издржати тест времена.

Али, у мрачним данима Другог свјетског рата, стратези су процијенили да би чврст, али лаган материјал могао да се користи у борби Јапана против САД.

Људи у Огави, удаљеној 90 километара од Токија, добили су задатак да направе балоне пречника 10 метара који би били напуњени гасом и послати преко Пацифика са бомбом закаченом за њих. Испоставило се, међутим, да оружје није било претјерано ефикасно.

Мање од 10 процената од 9.300 произведених балона-бомби је стигло до америчког копна удаљеног 9.000 километара.
Балони нису изазвали пожаре и страх којима су се стратези надали, а забиљежен је само један фатални напад - жена и петоро дјеце настрадали су на пикнику у Орегону када је бомба експлодирала.

Јапански балон на који је прикачена бомба, кориштен у Другом свјетском рату (Фото: moffettfieldmuseum.org)

"Ништа нисмо знали о бомбама, само смо сваког дана правили папир", каже Каихеи Касахара (91) који је правио балоне од папира.

Прошле године, традиционални начин прављења папира у Огави стављен је на Унескову листу нематеријалног насљеђа.
Локалне заједнице поздравиле су упис на листи у нади да ће то подстаћи долазак туриста.

Истовремено, један локални дизајнер пронашао је нови начин за коришћење папира - производњу одјеће.

Таки Окајима каже да су јој инспирација били будистички свештеници у Тодаиџи храму у Нари, који своју одјећу праве од вашија. Она је одлучила да искомбинује модерно и древно у одјећи западњачког стила направљеној од тог материјала.
Њену колекцију чине тешке јакне са каишом, марама и широке панталоне разних боја. Ваши као тканина је лаган и попут лана.

"Ову врсту папира људи из давнина су добили послије низа покушаја и грешака. Лично вјерујем да треба да се вратимо и цијенимо високи квалитет овако традиционалних производа", каже 80-годишњи произвођач папира из Огаве Теизо Такано.

Огава и околина своју економију су засновали на папиру и током 1920-их та индустрија је имала више од 1.000 радионица.
Њихов број је сада пао на 10 и производња је више "умјетничка", а мање комерцијална, али "чувари" Огава-вашија кажу да неће дозволити да папир нестане.

Такано има два млада шегрта у радњи и нада се да ће они научити традиционални начин ручне израде папира.
"Ако користите машине, трошкови износе једну десетину, али је производ много бољи ако их не користите", рекао је он.