latinica  ћирилица
12/06/2015 |  11:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Жозе Мурињо добија свој шампањац у Словенији

Нови шампањац из најпознатијег словеначког подрума "Истенич" зваће се "The Special One", по надимку Жозе Муриња - славног португалског фудбалског тренера тренутно на клупи лондонског Челсија.
Шампањац (илустрација) -
Шампањац (илустрација)

Прве флаше с новим производом биће отчепљене 2018. када се обиљежава 50 година од како је породица Јанеза Истенича у мјесту Бизељско почела са производњом домаћег шампањца.

Тај јубилеј поклапа се и са обиљежавањем 60 година од када је Истенич бранио за омладинску фудбалску репрезентацију Југославије у сусрету с Енглеском, која је завршена неријешеним резултатом (2:2), а играла се управо на Страмфорд Бриџу - стадиону на којем игра Челси.

"Позваћу Муриња да буде кум мом новом производу", каже Истенич који је 50 флаша шампањца потопио у бунар на дубину од 15 метара, гдје ће на температури од 11 степени Целзијуса чекати на долазак Муриња у Бизељско.

Утакмица против Енглеске у фебруару 1958, када је имао 18 година и био једини Словенац у тадашњој генерацији "плавих", усјекла се Истеничу у памћење, не само због резултата.

"Тада сам први пут био у Београду, памтим га по хладноћи и јакој кошави. На путу према Лондону наш DC-3 најприје је слетио у Цирих, гдје сам први пут пио кока - колу, а у Лондону сам чак пробао бифтек", присјећа се најпознатији словеначки винар и подрумар.