latinica  ћирилица
19/06/2015 |  15:44 | Аутор: Агенције

Није му лако - Краљ Бафута има 100 жена!

Абумби Други је 11. фон или краљ Бафута, краљевства на сјеверу Камеруна и има 100 жена. Полигамија је ту уобичајена и сматра се дијелом традиције у руралним подручијма Камеруна.

Све ове жене Абумби је наслиједио од претходних фонова, а само са малим бројем се оженио.

- Краљице имају важну улогу у нашој заједници - прича принц Никсон и истиче да све оне стоје иза својих мушкараца и обликују их у будуће краљеве.

Да иза сваког успјешног мушкарца мора да стоји успјешна и стабилна жена истиче Абумбијева трећа жена, краљица Констанс.

- Наша традиција је таква да када неко постане краљ, старије краљице предају традицију новим, млађим краљицама, а њега уче како да се из принца трансформише у владара - каже краљица Констанс.

Иако је полигамија легална у Камеруну, подаци тврде да оваквих бракова има мало на афричком континенту. Оваквом обичају се супротставља промјена система вриједности, ширење хришћанства, утицај запада, али и велики трошкови.

- Током колонизације, друге вриједности су се ушетале у народ и оне су тотално другачије од оних које смо ми традиционално имали. Зато је стално присутан конфликт између традиционалних вриједности и модерних, западњачких ставова. Мој посао је да их на најбољи начин помијешам - прича краљ Абумби који влада Бафутом 47 година.

Њихове млађе, модерније жене су образоване и течно говоре енглески и француски, што није обичај међу старијим супругама. Ова контрадикција чини живот у фондомима фасцинантним и конфузним.

Други афрички владар краљ Зофоа Трећи је наслиједио 72 жене и има више од 500 дјеце послије очеве смрти, али себе сматра модерним краљем.

- Да бисте данас били владар, морате бити образовани, јер се ствари врло брзо дешавају и мијењају. Као што су некада говорили, "образовање је свјетлост, незнање је тама" - нагласио је краљ Зофоа.