latinica  ћирилица
21/06/2015 |  08:44 | Аутор: РТРС

Анталија: Међународни фестивал скулптура од пијеска

Јуни је мјесец у којем већ размишљамо о љетним благодатима - мору, сунцу, плажи. Једна од љетњих дестинација гдје има много пијеска јесте Турска.

У Анталији, на познатој плажи Лара, отворен је Међународни фестивал скулптура од пијеска. Доминирају митолошка бића из древног свијета, које су креирали умјетници из 22 земље.

Фестивал се убараја у највеће у свијету, јер се за израду скулптура употријеби око 10.000 тона пијеска.

Пијесак је материјал у којем уживамо од најранијег дјетињства. Дјецу са кантицама и лопатицама за пијесак виђамо свакодневно. Убраја се у материјале од којих може да се направи готово све.

Међутим, због кратког рока трајања скулптуре од пијеска сврставају се у посебну врсту умјетности. Међународни фестивал скулптура у Анталијиједан је од највећих у свијету, уз Португалију, Шпанију, Њемачку и Бразил.

- У свијету постоје бројни фестивали скулптура од пијеска, али се овај наш убраја у један од највећих јер се за изараду користи око 10.000 тона пијеска. Ове године на фестивалу учествују 22 умјетника из 9 земаља, рекао је Чем Карача, директор Међународног фестивала скулптура од пијеска.

Тема овогодишњег фестивала су Седам свјетских чуда и митологија. Креирана је Кеопсова пирамида, Вавилонски односно Семирамидини висећи вртови, Зевсов и Артемидин храм, као и Храм у Халикарнасу.