latinica  ћирилица
29/06/2015 |  08:33 | Аутор: РТРС

Фестивал викинга на Исланду

Викинзи су у својим дрвеним бродовима тзв. ''дракарима'' на Исланд стигли у 9. вијеку. Нису су били само ратници и морепловци, бавили су се и разним занатима. У Хафнарфјордуру, другом највећем граду на Исланду послије Рејкјавика, сваког љета одржава се Фестивал викинга.

- Викинзи су имали богату културу. Оставили су прегршт сага и предивних рукотоврина. С обзиром на то да смо ми, Исланђани, насљедници Викинга који су овдје доселили још у 9. вијеку, желимо да сачувамо то насљеђе, рекао је Хафстајн Кулд Петурсон, представнике Удружења викинга.

Фестивал викинга је најстарија манифестација ове врста на Исланду.

- У свијету викинга, ово је један веома посебан, популаран и поштован фестивал. Другачији је јер не слиједи правила других фестивала који се одржавају у част викинга. Ми на овај фестивал позивамо и госте. Сваке године су присутни наши сусједи са Гренланда, а први пут су овдје и гости из Сибира. Једне године су нам гостовали и потомци америчких Индијанаца. Сваке године позивамо неког другом да нам буде почасни гост фестивала, истакла је Јохане Вудар Бјарнасон,  организаторка Фестивала викинга

У земљи са арктичком климом, прожетом сталном пријетњом од вулканских ерупција, викинзи су живјели и радили као једна велика породица. То је оно што многе туристе доводи на овај фестивал.

- У модерном друштву идеја о суживоту цијеле породице више не постоји. Нарочито су стари људи некако одбачени, смјештају се у старачке домове, углавном, нису са остатком породице. Код викинга су стари људи били посебно цијењени, сматрани су мудрацима који су своје знање преносили на следеће генерације. Нису били нешто што смета на путу успјеха. Они су младе учили како да раде, преносили своје вјештине. Зато ми се овај фестивал веома свиђа. Сви се окупљамо око ватре, као породица, а мислим да је баш то заједништво чинило викинге таквим једним посебним народом, додала је Фреја Линдал, гошћа фестивала из Финске.

Фестивал који приказује вријеме у којем су владали Тор и Один, ове године привукао је више од 10 000 туриста.